Потписан уговор за "Београд на води"

У Београду је данас потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат "Београд на води", чија је вредност око 3,5 милијарде евра, а који би требало значајно да покрене српску привреду,

упосли грађевинску индустрију и обезбеди нова радна места.

Уговор су потписати потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Управног одбора компаније "Игл Хилс" Мухамед Алабар из Уједињених Арапских Емирата и директор "Београда на води" Александар Трифуновић, а церемонији потписивања присуствовао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Тим пројектом предвиђено је да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

Ти капацитети омогућавају да на том простору буде више од 13.000 запослених и више од 17.000 становника.

Основни елементи уговора, који, према речима градских челника, подразумева да целокупан трошак финансирања пројекта и ризици сноси инвеститор", биће представљени јавности у згради обновљене Београдске задруге, чију је реконструкцију такође финансирао арапски партнер.

Према речима надлежних, Република Србија, односно Град Београд, не инвестирају ништа, осим у инфраструктуру до границе пројекта, што би и иначе урадили.

Изградња првих објеката у "Београду на води" почеће, према најавама градских функционера, на лето ове године, и то ће бити две стамбене куле које су премијерно приказане у Кану, на највећем светском сајму некретнина.

Потписивању уговора за "Београд на води" претходило је усвајање "леx специалиса" који се односи на тај пројекат, рашчишћавање терена за градњу, али и критике дела стручне јавности, појединих опозиционих странака и невладиних организација.

Лекс специјалисом се "Београд на води" дефинише као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд, а Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законом којим се уређује експропријација.

За експроприсану непокретност власник има право на накнаду која не може бити нижа од тржишне вредности непокретности, а власник непокретности је дужан да се изјасни у року од осам дана од дана добијања предлога за експропријацију.

Према речима градоначелника Београда, експропријација земљишта на простору где ће се градити "Београд на води" већ је кренула и тај процес биће завршсен у наредна два до три месеца. До сада је срушено 188 од 246 објеката и расељена је 101 породица.

Иначе, 16. марта ове године почела је регистрација заинтересованих за станове у две куле у оквиру "Београда на води", како би инвеститор "осетио тржиште" и видео колико је заинтересованих и за које врсте станова.

Према речима градоначелника, интересовање за станове у оквиру пројекта и даље је изузетно велико, а само за прва два дана стигло је више од 1.500 пријава.

Вучић: „Београд на води“ запослиће десетине хиљада људи

Захваљујући пројекту „Београд на води“ биће запослено десетине хиљада људи, обезбедиће се раст грађевине и терцијалног сектора и то ће бити најлепши део града и Србије којим ће сви бити поносни, поручио је данас премијер Алекасндар Вучић.

"Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала. Захваљујући пројекту Београд на води упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора, ово ће бити најлепши део града и Србије и тиме цемо се сви поносити", поручио је Вучић у писаној изјави након потписивања Уговора за пројекат Београд на води.

Како је наведено у саопштењу компаније Eagle Hills, која је потписала Уговор са Владом Србије о изградњи пројекта Београд на води, тај споразум означава званичан почетак пројекта, спектакуларног градског средишта дуж реке Саве.Инвеститор је компанија за приватне инвестиције са седиштем у Абу Дабију, Eagle Hills, уз подршку Владе Србије.

Београд на води се простире на површини од око милион квадратних метара, са укупном грађевинском површином од два милиона квадратних метара.Посетиоци су до сада могли да стекну увид у пројекат Београд на води у "Belgrade Waterfront Галерији", а почев од данас, и у новом изложбеном штанду Београда на води - Саванови, дестинацији која свим посетиоцима пружа јединствено искуство живота на води и обали реке Саве.

Саванову су изградили и завршили за четири месеца локални извођачиграђевинских радова и она пружа доживљај онога што ће представљати живот на води у Београду и пример је онога што ће се дешавати током изградње.Вредност грађевинског пројекта Београд на води је три милијарде долара, а поред осталог обухватаће и највећи тржни центар и урбану дестинацију на Балкану чије је бруто грађевинско земљиште површине преко 140.000 квадратних метара.

Та интергисана заједница изграђена према мастер плану, састојаће се из врхунских стамбених јединица, комерцијалних чворишта, хотела високих и средњих категорија, образовних установа, служби за здравствену заштиту и низа забавних садржаја.  Најупечатљивија карактеристика биће Кула Београд, иконични торањ који гледа на реку Саву са висине око 200 метара.Аутори пројекта предвиђају да ће "Belgrade Waterfront" постати прекретница у развоју главног града, тиме што ће представљати врхунску дестинацију, како за слободно време, тако и за пословне активности.

Београд на води је пројектован према највишим стандардима одрживости и поред тога што ће значајно допринети вредности земљишта и угоститељском и малопродајном сектору града, представљаће катализатор за стране инвестиције у Србији у будућем периоду.
Пројекат током изградње има потенцијал да генерише више од 20.000 радних места и приближно још толико након његовог завршетка. Слични урбани мегапројекти могу допринети бруто домаћем производу (БДП) градова чак до пет одсто.

С обзиром на то да је осмишљен и пројектован према међународним стандардима, Београд на води биће модел за поређење у експанзији модерних градова, са тежиштем на очување наслеђа, јачање путне и саобраћајне инфраструктуре и унапређивање животне средине, уз велики централни парк површине 2,7 хектара и спектакуларан булевар који ће бити изграђени, наведено је у саопштењу.

Алабар: Београд на води може да погура економски раст

Први човек "Игл хилса" и инвеститор пројекта "Београд на води" Мохамед Алабар изјавио је да овакав пројекат може да има невероватан ефекат на економски раст. "Овај дан је важан за грађане Уједињених Арапских Емирата и Србије. Ово је дан који би требало да славимо као почетак и јачање сарадње наше две земље", рекао је Алабар на конференцији за новинаре поводом потписивања уговора.

Према његовим речима, пројекат попут овог значајан је и зато што може да има невероватан ефекат на економски раст. "У раду на овом пројекту добар утицај може да буде и то што ћемо да покажемо нове технике изградње и дизајн, што ће бити занимљиво", рекао је Алабар, који сматра да није толико важна ни инфраструктура, колико бољи квалитет живота за све грађане. "Мислим да је наша обавеза оно зашта смо се и определили, а то је да оживимо овај део Савамале испред наше фирме и Владе Србије. Обећали смо влади да ћемо на овом пројекту користити најнапредније технике и дизајн и то ћемо и урадити", поручио је први човек "Игл хилса", компаније партнера на пројекту из УАЕ.

На констатацију новинара да део јавности не верује да ће пројекат бити реализован, он је одговорио да је његова опредељеност за "Београд на води" заснована на два стуба: један је премијер Александар Вучић без чије подршке и притисака не би имали такву мотивацију, а други стуб је влада УАЕ.

Он је рекао да је та земља у последњих 18 година реализовала пројекте вредне између 15 и 20 милијарди долара и да, ако то није гарант за реализацију пројекта, гаранција је притисак владе две земље.

Алабар је истакао да Србија има премијера "који се ретко виђа у свету" и честитао му на "невероватној организацији".Он је навео да је српски премијер показује велику страст према својој земљи и овом пројекту, што како је казао, није срео у 14 земаља у којима послује.

"Београд на води" је прилика да се у дело да спроведу најбоље праксе широм света, рекао је Алабар и додао да је поносан што је на том пројекту ангажован тим за добробит народа. "Надамо се да народ то може да препозна", рекао је Алабар.

Говорећи о позитивним ефектима које ће Београд на води имати на Србију, Алабар је указао на чињеницу да и Влада Србије врши притисак да у реализацији тог пројекта буду укључени како локална радна снага.

Алабар је подсетио и да су Београд и Србија представљени у Кану у Француској, где је пројекат "Београд на води" био "главна звезда" и да је задобио интересовање великог броја инвеститора. "Србија је тамо представљена као земља у акцији, а Београд као град који иде напред. Ту се видело да је велики број људи заинтересован за овај пројекат", закључио је он.

Мали: Важан дан за Србију и будућност Београда

Потписивање уговора важан је дан за Србију и почетак остварења вишедеценијског сна, а тај пројекат значајан је за будућност главног града, јер ће допринети запошљавању и покренути привреду и грађевинску индустрију, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали. "Ово је важан дан за Београд и Србију и почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на овај део реке Саве и да кренемо са изградњом овог значајног пројекта који ће променити перспективу, живот у Београду и будућност овог града, али и допринети покретању наше грађевинске индустрије, привреде, запошљавању и отварању нових радних места. Зато је важан", рекао је Мали након потписивања уговора.

Он је честитао Влади Србије и председнику Управног одбора "Игл Хилса" Мухамед Алабару потписивање уговора о заједничком улагању и почетку изградње пројекта. "Пројекат је важан и због тога што кроз овако важан пројекат показујемо да смо створили позитивно инвестиционо окружење, да можемо да привучемо велике инвеститоре и за их задржимо", рекао је Мали и захвалио Алабару што је одлучио да део свог новца, знања и времена да уложи у Србији.

Указујући на значај пројекта, градоначелник је указао и да нема ниједног тако великог пројекта који се реализује у Европи. "Београд на води је највећи пројекат овог типа не само у региону већ и у Европи и треба да будемо поносни што се налази баш у нашој земљи", рекао је градоначелник Београда.

Он је захвалио председнику владе Александру Вучићу на посвећености, истичуцухи да нез његове визије, усмерења и подршке не би имали тако пријатељске и чврсте односе са УАЕ.

Такође је истакао да је важно да се испуне сви постављени рокови и да се пројекат реализује на време.Мали је казао да је рад на пројкету добар пример како све институције, и републичке и градске, могу да раде као тим и заједнички решавају проблеме.

Према његовим речима, до сада је срушено 190 објеката на подрчују где ће бити прва фаза "Београда на води", пресељено 90 породица, уклоњено 46 бродова.

Нема никаквих тајни, уговор ће бити доступан јавности

Мали је изјавио да ће уговор о реализацији пројекта "Београд на води" бити правноснажан када Комисија за заштиту конкуренције да одобрење и да ће онда јавности бити објављени сви његови елементи.

Мали је рекао да су остале још две, три правне радње да се заврше и поручио да нема никаквих тајни у вези са тим уговором. "За Владу Србије и Град Београд не постоје тајне и нема никаквих тајних уговора. Уговор ће бити доступан јавности у целини", истакао је Мали.

Он је додао да ће сви елементи уговора бити познати када се Комисија за заштиту конкуренције сагласи са уговором и поручио да ће сви грађани моћи да виде уговор у целини.

Михајловић: Велики дан за Београд и Србију

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је ово велики дан за Београд и Србију. "Београд ради све што може данас, да не би оставио за сутра, јер су сутра неки нови изазови", рекла је Михајловић.

Уз овај пројекат ће будућим генерацијама оставити модернији, лепши и отворенији Београд и Србију, поручила је Михајловић. "Србија и Београд граде и ово је велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустрију", додала је Михајловић.

Она је изразила очекивање да ће уговор бити реализован у предвиђеном року. "Хајде да већ крајем овог лета почне изградња, а од онда Београд буде стециште оних који ће доћи овде да живе", рекла је она одговарајући на новинарска питања о продаји станова. Михајловихева је додала да та продаја зависи од понуде и тражње, али да је сигурно да Београд показује тренд развоја и да ништа неће остати непродато.

Београд неће сносити ризик ако нешто остане непродато, а таквог ризика по свим анализама нема, нагласила је Михајловић. "Београд и Србија неће изгубити, већ само могу да добију, тако што ће се овде запослити грађевинска индустрија и што ће у Београду да се ради, јер свака инвестиција је шанса да компаније раде и људи добију посао", додала је она. Михајловић је нагласила и да је влада последњих годину дана показала да све што је обећала и урадала, истакавши да нико није веровао да ће бити измештени стари бродови, па је то урађено, да нико није веровао да ће бити донет закон за тај пројекат, а мон је усвојен, као и да нико није веровао да ће бити потписан уговор, а данас је потписан.


Једни протестују, други подрžавају "Београд на води"

Испред зграде Београдске задруге где је данас потписан уговор за реализацију пројекта Београд на води, окупиле су се две групе грађана - једна која се противи потписивању уговора и друга која га подржава.

У Улици краљевића Марка пре потписивања уговора грађани који се противе градњи Београда на води организовали су протест носећи транспаренте на којима је писало: "Не давимо Београд", "Београд неће буржујски кварт на води", и уз повике "Издаја, издаја!" донели су и велики надувани балон у облику патке.

Полиција раздваја две групе грађана, а ту су и два трамваја која су заустављена испред зграде Београдске задруге.Међу групама није било контакта, осим вербалних "прозивки", па су тако противници пројекта групи преко пута довикивали: "Сендвичи! Сендвичи", а ови су одговорили аплаузом.

Грађани који су се окупили да подрже пројекат Београд на води аплаудирали су и представницима града, инвеститорима из УАЕ и министрима, а затим су заједно с њима кренули у нови објекат Сава Нова где ће бити отворен изложбени салон за промоцију Београда на води, док су, према писању Блица, поједине министре противници пројекта Београд на води дочекали звиждуцима.
Део грађана који протестују налази се и у Крађорђевој улици према згради Железничке станице, а новинарима су изјавили да је ово тек први у низу протеста.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести