Притеже се омча око државних фирми

Миинистар привреде Жељко Сертић представио је Нацрт закона о јавним предузећима за који каже да ће омогућити да се више “притегне омча” око тих предузећа. Сертић је казао

да је жеља Владе Србије да тај закон буде што пре усвојен и примењен већ у прва три месеца 2016.

Сертић је у Привредној комори Србије рекао да су јавна предузећа веома значајна, те да ће нови закон у том сегменту да уведе ред, а о томе је, казао је, данас био посвећен већи део седнице Владе Србије.

Подсетивши да је ова влада затекла потпуни хаос у области јавних предузећа, као и многим сферама друштва, рекавши:

“Постали смо велемајстори преваре сопствене државе, сопствених живота и будућности. Хајде да заједно радимо да то спречимо”, поручио је Сертић.

Илуструјући стање које је влада затекла, министар је казао да су поједина предузећа оснивала ћерке фирме, које су радиле ван контроле државе.

Иначе, под непосредном контролом државе 36 јавних предузећа је под контролом држава, указао је Сертић и додао да је већи проблем увођење реда у предузећа која су у надлежности локалних самоуправа.

“Локалне самоуправе немају капацитета ни снаге да спроведу потребне контроле, па да су неопходне мере да се спрече злоупотребе, кроз проналажења модалитета да то не буде централизација у негативном контексту”, навео је.

Сертић је подсетио да је прошле године донет правилних о писању планова за 2015, чиме је влада “натерала” предузећа да достављају пословне планове, што је први корак, те објаснио да се резултати не могу упоређивати, јер не постоји никаква аналитика.

Нови закон ће, како је рекао, омогућити да се још више притегне омча око врата јавних предузећа, да ће се дриректорима и управним одборима не препусти да сами раде по својој савести.

“Свакако су резултати у овој години, из првог и другог квартала, бољи него претходни, али и даље има лоших и добрих примера”, указао је министар.

Према његовим речима, неопходно је да се види која јавна предузећа послују на тржишту, то јест која приходују, а која и даље живе само од субвенција, јер је циљ државе да субвенције смањи, и да подстакне предузећа која послују добро да буду још боља.

Е. Дн.

 

Тајна и транспарентност

Важна је, казао је Министар , и транспарентност, али мора да се нађе баланс између података који би требало да буду доступни јавности како би се пратио рад предузећа, и очувања пословне тајне.

То све, додао је, у циљу смањења корупције и повећања ефикасности рада предузећа.

Однос према државној и јавној имовини, према пословању, мора да се мења,поручио је Сертић додајући да држава мора да има много већи утицај преко закона, мониторинга, инструмената које ће креирати како би држала јавна предузећа под контролом.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести