Привреду мучи петсто мука

Министар привреде Жељко Сертић најавио је да ће до Нове године бити усвојена и стратегија малих и средњих предузећа (МСП), приликом чије израде су уважене сугестије привредника.

– Наиме, у стратегију МСП-а ће бити укључен документ који је Привредна комора Србије предала Министарству привреде, а у којем је дефинисано чак 500 проблема који муче привреднике – истакао је Сертић.

Он је на дебати о развоју приватног сектора привреде Србије навео да ће у следећих 10-15 дана бити дефинисане области у којима ће се деловати у наредном периоду, а обавезе и одговорности подељене су по министарствима.

– Највећи број проблема које су изнели привредници биће укључен у стратегију МСП-а – казао је Сертић на скупу у ПКС-у.

Он је нагласио да у доношење закона треба што снажније укључити привредне асоцијације и струку, што се показало као добра пракса у Европској унији и САД.

В. д. председника ПКС-а Миливоје Милетић истакао је да је даљи развој приватног сектора од изузетног значаја, и да треба да буде утемељен на повећању извоза и инвестирања, као и производњи добара с високом додатном вредношћу.

– То је сложен процес који тражи ангажовање свих капацитета – привреде, институција и креатора економске политике – да се створи амбијент који је довољно подстицајан и предвидљив да се те инвестиције у том изузетно важном сектору и остваре – истакао је Милетић.

Он је рекао да су проблеми с којима се данас суочава приватни сектор бројни и у великој мери су идентификовани, а односе се на сиву економију, која задире у све привредне секторе, високе парафискалне намете, административне процедуре... Основно ограничење је ниска конкурентност, која је резултат упола мање продуктивности реалног сектора у односу на развијене економије и то што је 40 одсто опреме предузећа средње величине, старије генерације.

С. Г.

 

Врло брзо приватизација

Минситар привреде Жељко Сертић изјавио је да су завршени модели приватизације за око 500 предузећа из портфолија Агенције за приватизацију и да ће до краја јануара бити објављени јавни тендери по предложеним моделима.

– Министарство привреде је имало обавезу да до 1. децембра Агенцији за приватизацију преда моделе за свако од тих предузећа – што је и учинило, рекао је Сертић.

Министар је истакао да ће цео процес бити транспарентан, с јасним правилима, ти позиви ће бити јавни и неће бити договарања.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести