Продужетак продаје, или колапс фирми

Приватизација предузећа у реструктурирању неће се моћи окончати до 31. маја, до када је Законом о приватизацији предвиђено да престане државна помоћ фирмама.

– Због тога је неопходно да се продуже рокови за приватизацију тих компанија – изјавио је директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара на седници скупштинског Одбора за привреду, представљајући резулатате рада те агенције. – Ако рокови предвиђени законом о приватизацији не буду продужени, имаћемо финансијски колапс који се мери милијардама динара.

Он је указао на то да је продужење рокова неопходно да би се за та предузећа овог пута заиста пронашли купци и да би се заувек завршио процес приватизације у Србији.Навео је да ниједно предузеће није приватизаовано у року предвиђеном тим законом јер се од августа прошле до јануара ове године ништа по том питању није радило.

Шубара је додао да су, од када је пре два месеца дошао на чело Агенције за приватизацију, за тај поступак припремљена четири пилот-пројеката приватизације, и то ФАП-а из Прибоја, „Крушик пластике”, предузећа „Алекса Шантић” и „Це-маркета”.Директор Агенције за приватизацију је указао на то да се не ради о 512 предузећа за приватизацију, како се често може чути у јавности, већ о њих 546, плус око 200 њихових зависних привредних друштава, тако да је, уз већ претходних 512 предузећа предвиђених за стечај, у надлежности Агенције сада око 1.070 фирми.

Шубара је изнео податак да је од пријављених 1.700 компанија заинтересованих за приватизацију тих предузећа, око 100, или мање од 15 одсто, озбиљних и реалних понуда. Директор Агенције за приватизацију је, као пример неозбиљности понуда, навео једног студента из Ковина који се јавио да је заинтересован за стратешко партнерство за 130 предузећа.

Шубара је навео и да има и случајева да су се неке озбиљне стране компаније јавиле да су заинтересоване за приватизацију неких домаћих предузећа, али по истеку јавног позива, због чега су одбијени али, како је рекао, Агенција настоји да сада с њима обави разговоре да би се видело шта је њихов предлог и намера.

С. Г.
 

Мењати и Агенцију

Шубара је указао и на то да концепт рада у Агенцији за приватизацију није добар и да ће њено функционисање морати коренито да се промени. Такође, треба ићи на измене модела приватизације да бисмо се, како је рекао, „одлепили од нулте тачке, да не бисмо више продавали предузећа па раскидали те уговоре, па их поново продавали, због чега су против Агенције за приватизацију поднете бројне тужбе те јој је рачун често блокиран”.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести