Савет: Дефицит у 2015. пада на 3,5 одсто БДП-а,стварни је 4,5

Фискални савет Србије оценио је данас да би дефицит буџета на крају ове године могао да износи око 3,5 одсто БДП-а, указујући истовремено да ће стварни дефицит износити око 4,5 одсто БДП-а.

Повољна фискална кретања у првој половини године указују на то да ће овогодишњи дефицит извесно бити мањи од планиране 232 милијарде динара, што износи 5,9 одсто БДП-а и по свој прилици ће износити око 3,5одсто БДП-а, наведено је у најновијем Извештају Фискалног савета.

Веома добар фискални резултат, међутим, само једним делом представља трајно побољшање у односу на план.

Боља наплата прихода услед сузбијања сиве економије и увођење акцизе на струју од августа, омогућиће смањење дефицита за више од једног процентног поена БДП-а.

"Самим тим, процењујемо да је стварни дефицит ове године, с којим се улази у 2016. годину, око 4,5 одсто БДП-а, што је и даље велико смањење у односу на прошлу годину за више од два процентна поена БДП-а", пише у извештају.

Додатне уштеде од око једног процентног поена БДП-а, које ће формално оборити дефицит на око 3,5 одсто БДП-а, Фискални савет оцењује као лоше и привремено "јер потичу од евидентног кашњења у извршењу расхода за јавне инвестиције и отпремнине".

Савет наводи  и да је у првих шест месеци ове године забележен  релативно низак дефицит од 35 милијарди динара, наводи Фискални савет, указујући да је то за више од 60 милијарди динара мање од горње границе дефицита која је договорена са ММФ-ом.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести