Србији потребна нова економска дипломатија

Србији је потребан нови модел представљања привреде у иностранству и нова економске дипломатија, поручено је данас у Привредној комори Србије,

као и да би требало да применимо искуства Аустрије, где један евро уложен у представљање привреде у иностранству даје 55 евра од извоза.

Представници Министарства привреда су, такође, поручили на скупу "Аустријски модел заступања привреде у иностранству", да би економска дипломатија у наредном периоду требало више да дође до изражаја.

Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да је циљ реформисање коморе у сарадњи са Аустријском привредном комором, како би направили од ПКС прави сервис привреде за подршку извозу, који је веома важан за подизање привредног раста.

"Можда и најважнија ствар која нам је потребна јесте ефикаснија веза или успостављање мреже контаката у иностранству. Окупили смо се са представницима више министарстава и свима који могу имати улогу у том процесу како би видели на који начин да дођемо до ефикасније економске дипломатије", казао је Чадеж.

Он је истакао да треба наћи најбољи начин за помоћ српским извозницима и како повећати број извозника у нашој земљи.

Према његовим речима, Аустрија је од 2000. до данас скоро дуплирала  свој извоз и од 10 зарађених евра свих аустријских компанија  шест евра долази од извоза роба и услуга у иностранству.

"То доста говори зашто смо се одлучили баш за тај модел. После ћемо направити радну групу са министарствима и ПКС како би направили добру економску дипломатију", навео је Чадеж.

Он је на отварању скупа рекао да у Србији нажалост имамо ситуацију да више од 40 одсто српских извозника извезе робу вредну 50.000 евра годишње, што је отприлике један шлепер.

Чадеж је казао и да велики број домаћих извозника не може да издржи дуже од годину или годину и по дана, јер немају капацитете буду   конкурентни.

Државни секретар у Минитарству привреде Милош Петровић је казао да би требало да применимо аустријски модел представљања привреде односно да треба да учимо од најбољих.

"У овим временима економија нам је једнако важна као и дипломатија, тако да јачањем представништава у региону можемо да обезбедимо економски раст. Министарство привреде ће подржати коморски систем који се реформише", рекао је Петровић новинарима.

Како је казао, Министарство привреде на том пољу има пуно задатака са ПКС и већ су први резултат остварени на Косову, где је прошле седмице организован бизнис форум српских и косовских привредника.

Начелник Спољнотрговинског одељења Привредне коморе Аустрије  Валтер Корен је казао да та комора има 110 представништава у иностранству у 70 земаља света, на свим континентима, то јест, богату мрежу  за промовисање аустријске привреде.

"Кључ успеха у аустријском моделу представљање привреде у инострансву је у томе што компаније финансирају тај систем", рекао је Корен.

ПКС треба, како наводи, да помогне што више српским компанијама, али и да се аустријски модел не може потпуно пресликати у Србији, већ да га треба прилагодити ситуацији у држави.

Корен истиче да је за успешно представљање привреде веома важна и сарадња политике и привреде.

"Један евро потрошен на активности представљања извоза или трговине може да да јако добро резултате. Независне организације су процениле да  у Аустрији један евро даје 55 евра добити од извоза, а у друим земљама између 20 и 30 евра", истакао је он додајући да извоз може доста да повећа раст привреде и број запослених.

Аустријска привредна комора има 480.000 чланова, од чега око 50 одсто компанија има свега једног запосленог.

Скупу су присуствовали и представници Министарства спољних послова, Министарства привреде, Агенције за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести