Српска храна зрела за ЕУ супермаркете

Српске компаније – произвођачи прехрамбених производа имају потенцијала да дугорочно буду поуздани

добављачи великим трговинским ланцима на тржишу ЕУ, истакнуто је у ПКС-у на предавању шпанског експерта за прехрамбену индустрију Педра Мигела Лукаса.

Саветник председника ПКС-а Александар Кемивеш представио је улогу те националне пословне асоцијације на подршци компанијама да унапреде своје пословање у иностранству и повежу се с великим међународним компанијама.

– Шпански експерт говориће нам о капацитетима на тржишту ЕУ у области прехрамбене индустрије, као и могућностима наших компанија – рекао је Кемивеш.

Он је подсетио на то да ПКС организује учешће компанија из прехрамбеног сектора на свим великим светским сајмовима да би представиле свој производни програм и повезале се с потенцијалним партнерима.

Педро Мигел Лукас је рекао да прехрамбена индустрија у Србији има велики потенцијал на тржишту ЕУ.

– Желимо да Србија буде присутнија у Европи – рекао је он, и додао да компаније из тог сектора могу бити конкуретне компанијама које послују на великим тржиштима.

Експерт из Шпаније је истакао важност учешћа компанија на међународним сајмовима и конференцијама широм ЕУ јер се на тај начин промовишу производни програми.

На састанку у ПКС-у шпански стучњак је представницима српских компанија из прехрамбене индустрије говорио о новим трендовима у индустрији хране у Европи, с освртом на сарадњу добављача и трговинских ланаца.

Било је речи и о пројекту ЕУџцелленце, у оквиру којег се у Бриселу крајем септембра организује и први сајам српских прехрамбених производа као део активности да се домаћи произвођачи хране и пића што боље позиционирају на тржишту Западне Европе и искористе могућности ЕУ фондова.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести