Суд укида камату, банка раскида уговор

Клијенти који враћају стамбене кредите индексиране у швајцарским францима понадали су се да би судови могли да реше њихове проблем и укину камате, али изгледа да то баш и није

тако лако. У таквим случајевима уговор може да се раскине што клијенте доводи у прилично незгодан положај. Остаје им тако да себи олакшају отплату или да прихвате један од четири модела који је у договору са финансијским кућама понудила Народна банка Србије. А отвара се и нова могућност. Недавно основано Уружење „Швајцарац“ из Новог Сада нуди клијентима опцију вансудског поравнања. Домаћи дужници траже да им се понуде решења које поједине земље већ имају као Црна Гора, Хрватска, Пољска...

У Србији има 21.000 клијената који отплаћују зајмове индексиране у швајцарским францима. За четири модела олкашица које су одбориле пословне банке у договору са НБС одлучило се око осам одсто задужених. Очигледно да понуђена решења не одговарају дужницима, односно они их не сматрају за велику помоћ.

Многи од њих су потражили помоћ на суду, а подржава их Удружење банкарских клијената „Ефектива“. Они су саветовали члановима да правду потраже на суду. Колективна тужба је одбијена па су клијенти почели да их подносе појединачно. Моментално на пресуде чека 150 тужби, односно клијената. Прва донета обрадовала је све швајцарске дужнике. По пресуди укида се камата на кредит, а на клијенту је да остатак дуга исплати по важећем курсу. Поменутом клијенту је овом пресудом дуг од 70.000 франака смањен за  20.000 евра, рата од 300 франака преполовљена. Пресуда ће постати правоснажна ако је потврди Апелациони суд. У образложењу пресуде наведено је да се сматра како је ризик плаћања зајма за  лијента уз промењиву камату и курс превелик .

Ову опцију радо би прихватили сви наши „швајцарски мученици“.

Међутим. у оваквим случајевима пословна банка може да раскине уговор. У том тренутку клијет би морао да врати банци целу суму зајма сем плаћеног дела. Шта ћ бити и како ће бити више ћемо знати тек ако пресуда постане правоснажна па извршна и наступе последице.

У Новом Саду је недавно основано још једно удружење клијената задужених у францима „Швајцарац“ а председница Маја Лаушевић каже да они покушавају да са банкама о сваком појединачном случају постигну договор путем вансудског поравнања. Први такав договор који ће бити по мери и банке и клијената очекују ускоро.

Док се распелт тек очекује клијенти траже да им се понуди решење које су већ усвојиле државе и региону. Зато није згорег подсетити шта је ко урадио. Мађарска је омогућила конвертовање кредита у форинте по фиксном курсу а испод тржишне вредности. а Пољска пребацивање у злоте по курсу на дан одобравања кредита. Слична решења имају и Црна Гора и Хрватска.

Д. Вујошевић

 

Због франка у рецесију

Последице јачања франка осећају и сами Швајцарци. По први пут од 2009. године земља ће се наћи у рецесији .Друштвени бруто производ биће нижи за 0,1 одсто ове године .Али, у овој алпској земљи се због тога не узбуђују.

- Јак франак узима данак, али очекивали смо и горе-каже тамошњи економиста Јан Егберт Штурм .

Народна банка те земље је средином јануара ове године одустала од фиксирања франка према евру у односу 1,20. Након тога он се приближио евру. Рецимо код нас је јуче по средњем курсу за франак требало издвојити 111,44, а за евро 120,44 динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести