Суфицит буџета Србије за осам месеци 31,8 милијарди динара

Србија је у периоду јануар-август 2016. остварила буџетски суфицит од 31,8 милијарди динара, према данас објављеном извештају Министарства финансија о

извршењу буџета Републике за август.
Суфицит буџета, по широј дефиницији која у расходе укључује и пројектне зајмове који нису део буџета, али припадају нивоу Републике, износи 16,6 милијарди динара.

Капитални расходи финансирани из пројектних зајмова већи су у периоду јануар-август за 4,4 милијарде динара, у односу на исти период претходне године.
Само у августу месецу остварени су приходи од 90,4 милијарде динара, док су расходи износили 80,6 милијарди, што даје буџетски суфицит у износу од 9,8 милијарди динара.

Високом износу прихода значајно је допринело остварење непореских прихода који су "тежили" 18,1 милијарди динара, од чега је уплата дивиденди Телекома Србије износила 8,9 милијарди.
По основу наплате пореза у августу се у државну касу слило 70,4 милијарде динара.
Прилив по основу акциза у августу је износио 22,3 милијарде динара и мањи је него у претходна два месеца, када је забележена већа наплата акциза на дуванске производе, на шта је утицао већи увоз и производња уочи утврђивања нових износа акциза на дуванске прерађевине.

Расходи су износили 80,6 милијарди динара, а највеће ставке су били трошкови за плате  запослених, 18,5 милијарде динара, и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) износили 18,4 милијарде, од чега је ПИО фонду уплаћено највише - 16,1 милијарда динара.
На нивоу опште државе у првих осам месеци је забележен суфицит у износу од 8,5 милијарди динара, а само у августу остварен је суфицит у износу од 9,4 милијарде.
Августовском резултату, поред суфицита на нивоу буџета Републике, допринела је и квартална уплата обавеза по основу пореза на имовину, што је приход локалних самоуправа.

Захваљујући томе, збирни суфицит локалних самоуправа на крају августа износи 12,3 милијарди динара. АП Војводина је тренутно у суфициту од 1,6 милијарди динара.
Дефицит Фонда СОВО износи 0,7 милијарди динара, док је ПИО фонд забележио дефицит у износу од 7,6 милијарди динара, с обзиром на депозите из претходне године којим ова два фонда располажу.

Национална служба за запошљавање и РФЗО су забелеžили суфиците у износу од 1,7 и 1,9 милијарди динара, респективно.
Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије, се у највећој мери финансирају из кредита, те је њихов укупан дефицит износио 17,2 милијарде динара, према извештају Министарства финансија.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести