Термоелектране се осигуравају за зиму

– Увоз угља за потребе производње струје у термоелектранама могао би почети већ од 1. новембра – најавио је директор Термоелектране „Никола Тесла” у Обреновцу Чедомир Поноћко за Танјуг.

 – Планиран је увоз три милиона тона угља, али с обизром на то да је октобар топао и да се троши мање угља за производњу струје, а ни новембар изгледа неће бити „оштар”, гледаћемо да, у складу с тим окиолностима, тај уговор буде флексибилан, да можемо отказати куповину одређених количина ако нам не буду потребне.

Он је напоменуо да је завршен тендер за набавку нискокалоричног угља из региона, али да се још не зна какву ћемо цену постићи на тржишту. По његовим речима, ако у преговорима постигнемо повољну цену, довозићемо угаљ за производњу струје уместо да купујемо недостајуће количине електричне енергије на зиму.

– План је да се угаљ увози шест месеци, од новембра до априла, али ићи ћемо на то да можемо отказати увоз током фебруара и марта ако се покаже да нам не треба толико угља – казао је Поноћко, и изразио очекивање да ова зима неће бити јака.
Сада на депонијама обреновачких термоелектрана, како је навео, има 1,5 милион тона угља, што је довољно да задовољи потребе термоелектрана у Обреновцу за 20 дана у случају да не буде никаквог довоза угља.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести