Вучић: Плате и пензије веће, али полако

Премијер Александар Вучић изјавио је у Нишу да нам у августу следе разговори с ММФ-ом и да ће се ићи, као што је обећао, на повећање плата у јавном сектору и пензија. Међутим, подвукао је премијер,

то повећање ће ићи полако и биће на чврстим ногама да се не би оштетиле јавне финансије.

Представници Владе Србије и руководство компаније „Џонсон електрик” потписали су у Нишу меморандум о разумевању, којим су предвиђене даље инвестиције од 50 милиона евра и запошљавање додатних 2.400 радника.

Премијер Вучић изјавио је у фабрици „Џонсон електрик” да ће то за неколико година бити највећа фабрика у Србији, и подвукао да је то прва велика и добра вест за Нишлије после много година те да ће их бити више у наредном периоду. Вучић је након потписивања поменутог меморандума истакао да је посебно срећан због тога што је та компанија изабрала Србију и Ниш да отвори погон.

На питање новинара да ли ће се срести с радницима из некадашњих нишких гиганата које мучи проблем нараслих дугова, Вучић је одговорио да се с њима срећу људи из радних група Владе те да ће се и за њих наћи неко решење.

– Нама сада испливавају сви мртваци из прошлости па имамо проблем и плата, војних пензија, све живо – рекао је Вучић. – Морамо да нађемо и да платимо оно што је неко некад остао дужан. Али, шта ће сад и ти људи, ни криви ни дужни? Они долазе да траже решење за себе, а ми морамо да нађемо милијарду, две, три… Негде морамо то да нађемо.

Он је нагласио да зато Влада сада прави здрав систем, а у том процесу, како је рекао, највећи проблем у Србији има министар привреде Жељко Сертић.

– Највећи проблем у Србији данас има Сертић, и кад му вичу „Сертићу, лопове!”, мени то буде смешно. То му вичу они који имају плату 5.000 евра, а вичу му зато што ради све да фирма коју воде постане здрава. Они, с друге стране, ни за шта на свету не би хтели да је дају и терају државу да је на силу држи годинама ван стечаја – рекао је Вучић.

Иначе, Меморандум су потписали – у име Владе министар привреде Жељко Сертић, у име Града Ниша градоначелник Зоран Перишић и у име компаније директор „Џонсон електрика” д. о. о. Маркус Шмиц, потпредседник те компаније за Европу Остин Ванг и заступник „Џонсон електрика” Лоран Кардона.

Проширење постојећих капацитета требало би, како је планирано, да буде реализовано у наредних пет година. Тренутно та компанија запошљава 365 људи, од којих две трећине чине оператери који су сви запослени с евиденције Националне службе за запошљавање у Нишу. До краја 2015. предвиђени број запослених је 582, а онда ће, како је најављено, он расти пропорционално да би до 2020. године достигао 3.400 радника.

Компанија „Џонсон електрик”, која се бави производњом мотора, завојница, прекидача, флекс-кругова и микроелектронике, први уговор с Владом Србије, који је подразумевао инвестицију од 15 милиона евра, зграду површине 10.000 квадратних метара и запошљавање до 1.000 радника до средине 2016, потписала је крајем 2013. „Џонсон електрик” је глобална компанија са седиштем у Хонгконгу и запошљава више од 30.000 људи у више од 30 земаља света.

Е. Дн.

 

Пара има, фале пројекти

Премијер Вучић је додао да је задовољан и што је Влада учествовала у тој инвестицији, и прецизирао да је дала 6.750.000 евра и „није их бацила”.

– Потребни су нам пројекти – рекао је Вучић, и подвукао да новца има и да се може улагати, поручивши истовремено да Влада Србије ниједан дан није каснила са својим обавезама у аранжману с „Џонсон електриком”.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести