Вујовић: Плате и пензије биће брзо веће

Министар финансија Србије Душан Вујовић потврдио је да ће бити повећања плата и пензија. Он је подсетио на то да је и премијер најавио да ће повећање плата, односно ревизија, бити

врло скоро.

– За милион и сто хиљада, односно милион и двеста хиљада људи, то ће бити повећање, а то су они којима плате и пензије уопште нису смањене у октобру прошле године – најавио је Вујовић, и додао да ће имати плате и пензије веће него икада. – За остале људе то ће бити повећање који ће делимично компензовати смањење које је било неопходно прошле године да би се кренуло у процес реформе. За нас је битно да то радимо постепено и да достигнемо ниво који је одржив.

Он је додао да је то „терапија од три године кроз коју пролазимо”.

– Циљ нам је да створимо ситуацију у којој ћемо моћи да рачунамо на трајно повећање плата и пензија после 2017. године – нагласио је Вујовић. – У последњој смо фази припрема да се осете први елементи бољитка.

Министар је додао да се већ осећа бољитак у томе што су цене изузетно стабилне, а реални дохоци потпуно заштићени. Вујовић је истакао да се Србија цитира као једна од најуспешнијих земаља и као пример свима, и да тешке ствари спроводи најбољи начин. Министар финансија је указао на то да су резултати добри, да економија расте, да је дефицит вероватно око 1,2, односно 1,3 одсто и да очекује да ће износити највише три и по одсто.

Вујовић је подсетио на то да је прекјуче с ММФ-ом завршен разговор који се односио на резултате остварене за првих шест месеци, закључно с 30. јуном, и најавио договоре о свим елементима крајем октобра и почетком новембра.

– Ми смо 600 милиона евра испред оног циља, покретне мете, коју смо себи поставили прошле године. Према томе, то ће се одразити на мању потребу задуживања, на мање учешће дуга у друштвеном производу – казао је Вујовић. Министар финансија је најавио повећану ефикасност наплате пореза, али и смањење трошкова. Он је указао на то да „имамо повећање свих елемената пореза” и да у Србији постоји много већа основица за равномерно пореско оптерећење свих.

– Налазимо се на унапред дефинисаној путањи да дођемо до одрживог нивоа дефицита за три године – истакао је Вујовић.    

Е. Дн.

 

Мора да се заради

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да се за 17 приоритетних предузећа покушава наћи излаз у наредним месецима и да се сада улази у фазу имплементације структурних реформи које су припремљене у протеклој години. Он је најавио да треба да се решава статус јавних и предузећа у приватизацији јер постоје реални интереси који покушавају да подрже илузију да се може примати плата, а да се ништа не ради.

– Цели сектори, као што је сектор медија, схватио је ту реалност и људи се боре на тржишту – истакао је Вујовић. Он је рекао да се за неке од некадашњих гиганата тражи решење, које види на хоризонту – за металски и хемијски комплекс и фармацеутску индустрију – и додао да су нека бивша самоуправна предузећа схватила реалност и прилагодила се.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести