Вулин: Боримо се за што нижу стопу незапослености

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је стопа незапослености у Србији 13 одсто, додајући да се влада бори да она буде што нижа.

“Нема важније ствари од борбе против сиромаштва, а она не може бити успешна уколико се не изборимо са незапосленошћу”, рекао је Вулин новинарима у Сремској Митровици, наводећи да је стопа незапослености када је ова власт преузела одговорност била 23, 1 одсто.Иако је стопа незапослености данас за више од десет одсто мања него тада, Вулин каже да није задовољан и да се мора изборити да она буде још нижа, указујући да је европски просек негде око 11 одсто.

Против незапослености се бори образовањем, инвестицијама, али и концептом да човек мора да ради за оно што добије од друштва, додао је министар.Вулин је изнео податак да у Србији новчану социјалну помоћ прима 255.180 породица, од тога 123.111 лица су радно способна.

То су, каже министар, људи који треба да добију прилику да раде и да се не осећају као да су добили милостињу.Отварајући Канцеларију за смањење сиромаштва у Сремској Митровици, Вулин је изразио наду да ће најдаље до краја године законским решењима да се регулише њихов статус и да им се омогући да кроз процес индивидуалне радне активације и процес образовања промене своју позицију.

Вулин истиче да се на микроплану то ради деценијама и да се показало да они који новчану помоћ заслуже својим радом, лакше долазе до посла, јер су послодавцима показали да имају радну навику и жељу да раде.

Министар с друге стране није задовољан мером Националне службе за запошљавање (НСЗ) којом је субвенционисано запошљавање корисника новчане социјалне помоћи, наводећи да она није дала резултате.Вулин је данас отворио Канцеларију за смањење сиромаштва у Сремској Митровици, која је део пројекта „Повећање ефикасности социјалне услуге кроз међуопштинску сарадњу и промоцију активације (ангажовања радне снаге) рањивих група на локалном нивоу“.

Кроз радни ангажман незапослени, а радно способни корисници, добиће прилику да се упознају са потенцијалним будућим послодавцима и тако унапреде свој положај и трајно утичу на квалитет живота.Пројекат реализује Удружење грађана „Дуга“ из Аде, а финансира га Европска унија.

Та активност је део ширег пројекта „Подршка Европске уније инклузивном друштву”, који спроводи Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести