Задужени до гуше опет одабрали швајцарце

Потпуно у сенци грчке кризе остала је чињеница да је истекао рок за изјашњавање клијената банака који отплаћују стамбени зајам индексиран у швајцарским францима о олакшицама.

Од 21.000 клијената којима су рате због скока те валуте енормно порасле, за неки од четири модела који треба да им олакшају отплату одлучило се 700, што је нешто око четири одсто. „Швајцарски дужници“, који су главном окупљени око удружења „Ефектива“, нису крили да им ниједно од понуђених решења за релаксацију отплате не одговара. Али се и даље надају повољном решењу.

– Сутра идемо на састанак с надлежнима у Влади Србије – каже координаторка Удружења банкарских клијената „Ефектива“ Марија Узелац, која и сама отплаћује кредит индексиран у „швајцарцима“. – Уколико ни тамо не успемо да нађемо одговарајуће решење, спремни смо на радикализацију протеста. Колико је нама познато, за моделе олакшица које су понудиле банке одлучили су се само дужници који раде у банкама и често им је радно место било условљено прихватањем олкашица. Наши захтеви су одраније познати.

Већина клијената задужила се у францима још 2006–2008. године. Од тада па до сада франак је према евру порастао два и по пута, а с њим и обавезе. Тако је 2008. године 70.000 франака било еквивалентно са 43.000 евра. Данас, после седам година отплате, клијент дугује банци 60.000 франака, што је сада 58.000 евра. Основни захтев задужених у францима је да се њихов зајам преиндексира у евро на дан почетка враћања те да им се и отплата прилагоди томе.

Банке су међу олакшицама нудиле и два модела с пребацивањем зајма у евро. Један предвиђа смањење курса франка за отплату, али само пет одсто. То је далеко мање од раста швајцарске валуте. Остала два модела су предвидела пребацивање у евро али само уз снижење рате, што очигледно већини клијената није одговарало.

Д. Вујошевић

 

Франак ће, изгледа, још да скаче

Данас ништа не може да прође без повезивања с грчком кризом. Домаћи експерти су листом питани о томе како ће она утицати на евро. Одговори су били исти: европска валута ће ослабити према другим валутама. Стручњаци очекују да ће порасти према долару и другим јаким валутама, а у тој корпи је и швајцарски франак. За дужнике који враћају зајмове везане за „швајцарце“ то значи опет нови трошак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести