Железнице: Блокада због 34.000 динара

Јавно предузеће "Железнице Србије" саопштиле су данас да су предузећу "Заштитне радионице", чији су радници синоћ блокирали техничко-путничку станицу Земун, од почетка године исплатиле дуговања

 у укупном износу од око 34 милиона динара, а да је пре блокаде дуг износио "свега 34.000 динара".

"Само од почетка године пет железничких зависних предузећа, међу којима су и 'Заштитне радионице' наплатило је од српских железница укупно око 163,5 милиона динара, док од тих истих предузећа 'Железнице Србије' истовремено по различитим основама потражују износ од чак скоро 119 милиона динара", наводи се у саопштењу "Железница Србије".

"Железнице Србије" истичу да је тачно да су оснивач "Заштитних радионица", али указују и на чињеницу да је то предузеће посебно правно лице с којим српске железнице имају искључиво пословне односе, као и са осталим пословним субјектима."То значи да 'Железнице Србије' имају обавезу искључиво да 'Заштитним радионицама' плаћају обавезе на име производа и извршених услуга. По том основу 'Железнице Србије' су само у овој години платиле 'Заштитним радионицама' око 20,8 милиона динара по рачунима из ове године, али и око 13,3 милиона динара на име рачуна из прошле године", наводи се у саопштењу.

Тиме су, како се објашњава, укупним износом од око 34,1 милиона динара у потпуности измирене обавезе из 2015, као и дуговање из претходног периода.
"Железнице Србије" истичу и да "Заштитне радионице" дугују том предузећу око 14 милиона динара на име потраживања, неоправданих аванса и позајмица.
"Уважавајући социјални положај запослених у 'Заштитним радионицама', 'Железнице Србије' чине све што је реално могуће, па и изнад тога, да се нађу могућности за функционисање и опстанак овог предузећа. Међутим, исплата зарада у 'Заштитним радионицама' искључиво је питање за руководство ове фирме и ни на који начин није дужност, ни обавеза српских железница", поручено је у саопштењу.

"Железнице Србије" додају и да су суочене с великим финансијским потешкоћама и све већом нужношћу економски рационалног и тржишног пословања.
Железнице су подсетиле и да се ново пословодство те компаније, које је именовано средином јануара, више пута у претходна два месеца суочило с блокадом саобраћајница "као опробаним механизмом и познатим сценаријем да зависна предузећа остваре права која им не припадају".

Указујући на велику штету коју српске железнице трпе блокадом саобраћајницато предузеће је упозорило да ће у заштити својих пословних и финансијских интереса убудуће предузимати све потребне и законске мере, како би очували безбедно и редовно функционисање железничког саобраћаја на својој територији.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести