ФБИ РАЗБИО МРЕЖУ КОЈА ЈЕ ШИРИЛА ТРОЈАНЦЕ ИЗ НИГЕРИЈЕ Снимали жртве камерама, крали податке

Међународна полицијска операција резултирала је прошле недеље запленом неколико интернет домена које су се користиле за продају злонамерног софтвера, односно, малвера. Софтвер у питању био је тројанац с приступом на даљину (Remote Access Trojan, RAT) који су сајберкриминалци користили за тајно приступање и повезивање с компјутерима жртава у злонамерне сврхе.
а
Фото: Youtube printscreen/Hrodebert Rusche

Злонамерни софтвер Warzone RAT, софистицирани тројанац с даљинским приступом (RAT), продавао се путем сада заплењених интернет домена. Он је омогућио сајберкриминалцима увид у базе података жртава, снимање екрана, снимање потеза на тастатури, крађу корисничких имена и лозинки жртава, чак и тајно посматрање жртава преко њихових веб камера.

Ову операцију водио је ФБИ уз потпору Еуропола.

У оквиру операције на Малти и у Нигерији ухапшена су двојица осумњичених. Они су оптужени за продају малвера и помагање сајберкриминалцима који су тај софтвер користили у злонамерне сврхе.

Еуропол је осигурао аналитичку подршку током истраге, а у операцију су биле укључене Аустралија, Канада, Хрватска, Финска, Немачка, Малта, Холандија, Нигерија, Румунија и САД.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести