Брнабић: У септембру готов аутопут Крагујевац-Баточина

БЕОГРАД: Аутопут Крагујевац-Баточина, Дата центар, Јавна гаража, све су то пројекти који ће бити реализовани ове године у септембру месецу, каже премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Танјуг (Видео)

Конкретни резултати свих пројеката које су до сада реализовали Крагујевчани ће моћи да осете крајем 2020., а посебно 2021. године, рекла је Брнабић која је данас посетила тај град.

"Завршавамо Дата центар и потписујемо уговоре са компанијама које ће ту чувати своје податке, што је заиста стратешки важно за нашу земљу. То је улагање огромне вере у Србију да је безбедна и сигурна земља и драго ми је што је то у Крагујевцу. До септембра коначно завршавамо и аутопут Крагујевац-Баточина и потпуно повезивање са Коридором 10. У септембру следеће године завршавамо Палату правде", казала је она.

Центар изврсности у Крагујевцу, у оквиру којег би требало да се налазе Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банка за матичне ћелије, паузиран је јер су како каже раскинули уговор и мењају сада извођаче радова.

"Јединица за управљање пројектима Министарства просвете, науке и технолошког истраживања послала је предлог Европској Инвестиционој Банци која то кредитира. Тако да очекујем да ћемо и то ускоро наставити да радимо", казала је Брнабић.

До краја године имају у плану и да заврше прве две зграде за припаднике службе безбедности и тада планирају да предају кључеве од стана.

"То су све неке ствари на којима смо радили дан и ноћ протеклих неколико година, и драго ми је што их данас видим. Без сумње ми је најважнији Гружански коридор и северна обилазница око Крагујевца. Прво смо мислили да идемо са брзом саобраћајницом, а онда је председник Александар Вучић рекао да идемо на аутопут до Мрчајеваца и тиме практично повезујемо Крагујевац аутопутем до Коридора 10 и до Моравског коридора, а онда је ту одмах и Чачак Коридор 11 и аеродром. Тако да је то другачија стратешка перспектива Крагујевца", истакла је премијерка.

У сталном смо контакту са Фијат компанијом

Аутомобилска индустрија је свакако она која је највише погођена корона кризом, после угоститељске, секотора саобраћаја и транспорта, стога смо у сталном контаку са Фијат компанијом за коју се надамо да ће што пре покренути производњу, рекла је данас премијерка Ана Бранабић, приликом посете Крагујевцу.

"Надам се да ће Италијани што пре да покрену производњу Фијата, јер ће то онда се одрази на ову фабрику у Крагујевцу", истакла је она.

Како каже, труде се да доведу Крагујевчанима што већи број инвеститора, како не би зависили само од једног.

"Поносна сам што имамо данас Милановић инжињеринг, Сименс, Јанг Фенг и много других. Надам се да то све Крагујевчанима даје сигурност", казала је Брнабић.

Осврћући се на све пројекте које су у претходном периоду у том граду реализовали, истакла је и да је посебно поносна што је Србија земља која је каснила са инфраструктурним пројектима и по неколико деценија, сада земља која их реализује и пре рока.

"То само говори о томе колико се водило рачуна о пројектно-техничкој документацији, о избору извођача радова, али и о томе да се има новца у буџету. Плаћамо сваку рату, односно партију која дође на наплату", казала је она.

Мој посао је обилазак објеката, то није кампања

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да њен данашњи обилазак радова у Крагујевцу и гостовање на локалној телевизији нису функционерска кампања и додала да би та кампања била да она, као члан СНС, у радно време обилази одборе те странке и разговара о политичким темама.

Она је тако у Крагујевцу одговорила на питање новинара Н1 да ли је функционерска кампања то што као премијерка гостује на локалној телевизији и обилази радове у Крагујевцу.

“Мислим да је мој посао пре свега да гостујем на локалним телевизијама зато што сам онда ближе грађанима, зато што тада говорим о локалним темама које интересују грађане овде тако да не бих правила ту дискриминацију коју ви правите између великих или националних телевизија и локалних телевизија”, рекла је Брнабић.

Навела је да ће и убудуће са највећим задовољством гостовати на локалним телевизијама јер је то њен посао, као и да обилази објекте у које влада Србије улаже средства из републичког буџета.

“Мислим да управо ваша телевизија која толико позива на владавину права треба да каже ''браво, свака част што улажете у правосудни систем и добро је што управо премијерка долази да обиђе радове''. Чини ми се да је то у складу и са вашим вредностима, али сад сте ме зачудили јер очигледно није ни то, а ни локалне телевизије пошто видим да их мало гледате са ниподаштавањем”, рекла је Брнабић.

На опаску новинара шта је по њеном мишљењу функционерска кампања ако ово није, Брнабић је рекла:

“Функционерска кампања би била да ја овде дођем као СНС, да у радно време обилазим градски одбор, општински одбор или окружне одборе СНС и са људима из странке разговарам око политичких тема и кампање”.

То је оно што ће, додала је, радити ван радног времена.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести