ЦЕНЕ ЛЕТОВАЊА ПОРАСЛЕ У ОДНОСУ НА ПРОШЛУ ГОДИНУ: Брчкање у Грчкој највише мами наше туристе

Иако су цене летовања порасле у односу на прошлу годину, интересовање грађана за путовања је повећано, што, према речима директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александра Сеничића, потврђује и податак да је у априлу број људи који су уплатили летовање био за око седам процената већи него пре годину дана.
2
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Он је за Танјуг рекао да је продаја аранжмана почела још у октобру и да су они који су већ тада могли да планирају летовање прошли добро јер су тада попусти били и до 50 одсто и трајали су до средине априла, док су касније били нешто мањи.

„Ове године је највеће интересовање за Грчку, где се очекује да на летовање оде више од милион српских туриста. Нашим туристима је веома занимљива и Турска, као породична дестинација са веома добрим односом цене и квалитета. Велики број људи традиционално иде у Црну Гору, затим Египат и Тунис, а велики је број чартер летова за Италију и Шпанију, где такође на летовање иде знатан број људи”, рекао је Сеничић.

Додао је да је међу земљама које су примамљиве за наше људе неопходно навести и Бугарску, а затим и Албанију, која је као дестинација још од 2020. године присутна у нашем простору.

Очекује се да знатан број путника оде у Хрватску и реч је углавном о индивидуалним путовањима туриста који путују у сопственом аранжману.

Што се цена тиче, саговорник Танјуга истиче да су цене у Грчкој, где ће летовати највећи број српских туриста, знатно веће него прошле године и то за седам до 15 процената.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

За толико ће, према његовим речима, бити скупљи апартмани, а повећани су и неки други трошкови.

„Реч је о таксама, па ће таксе које су лане износиле пет евра за 10 дана боравка ове године коштати 15 евра. 

То поскупљење узроковано је пожарима и поплавама прошле године и жељом Грчке да се кроз повећање такси помогне срединама погођеним природним непогодама”, рекао је Сеничић.

Навео је да су, и то знатно, за око 20 одсто, поскупели хотели.

Као занимљиво је истакао да ове године постоји изражен тренд да људи путују ван сезоне, па је доста места распродато за крај маја, почетак јуна и септембра.

Резервисали су их родитељи са децом школског узраста, што показује да су људи зарад очувања кућног буџета спремни да им деца пропусте и неколико дана наставе.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести