Енергетске фирме највећи добитник, технолошке губитник године на Волстриту

ЊУЈОРК: Година на измаку није била добра за америчко тржиште акција.
volstrit pixabay
Фото: pixabay.com

Главни индекс Њујоршке берзе S&P 500 пао је за скоро 20 посто, и надреално би било очекивати да се последњег трговачког дана у 2022. догоди некакав чудесни опоравак.

Мада је укупан резултат за америчко тржиште акција негативан, доста инвеститора завршава годину с високим добицима, углавном од улагања у акције енергетских компанија, које су имале најбољи учинак у 2022, наводи се у анализи тв станице Си-Ен-Ен (ЦНН).

Брутално високе цене нафте и гаса биле су ударна глобална тема ове године и један од највећих фактора који је допринео расту стопа инфлације широм света до вишедеценијских највиших нивоа.

Вести о расту цена енергената задавале су велику главобољу возачима, домаћинствима, компанијама и креаторима економских и монетарних политика, али су за енергетску индустрију биле одличне јер су цене нафте и вредност енергетских акција тесно повезане.

Акције енергетског сектора су у досадашњем току године оствариле раст од преко 60 посто, значајно надмашујући сваки други сектор у индексној корпи S&P 500. Вредност ниједог другог сектора није се повећала чак ни 5,0 процената од почетка године до данас.

Највећи добитник у индексу S&P 500 била је у 2022. компанија Оцидентал Петролеум, са скоком вредности од 122 процента. На другом месту је Констелејшен Енерџи с растом од 109 одсто, а Хес је трећи са добитком од 94 посто.

Првих десет највећих добитника на берзи заокружују Маратон Петролеум, Ексон, Шлумбергер, АПА, Фрст Солар, Халибартон и Маратон оил, чије су акције ојачале између 70 и 80 посто ове године.

Цене гаса и нафте падају последњих недеља, али су и даље више него што су биле у последњих неколико година. То је допринело рекордним профитима великих енергетских компанија. Очекује се да ће се нето зараде глобалних произвођача нафте и гаса удвостручити 2022. на рекордних 4,0 билиона долара, према Међународној агенцији за енергију (ИЕА).

Од свих енергетских компанија у корпи S&P 500, чак 81 одсто је у трећем кварталу пријавило зараде које су надмашиле тржишне прогнозе, према подацима Фактсета. Енергетски сектор је у тромесечју јул-септембар забележио највећи раст добити од свих 11 сектора, од чак 137,3 процента у односу на исти период 2021.

С друге стране, ово је година када више није било бесплатних ручкова у Силицијумској долини.

Вредност великих технолошких компанија је током минуле деценије достигла вртоглаве висине, јер им је на руку ишло окружење ниских каматних стопа и ниска инфлација. То више није случај, што показују и актуелни подаци о котацијама акција у секторима технологије и комуникација.

Највећи губитник у S&P 500 корпи је ове године акција компаније за енергетска технолошка решења Џенерак Холдингс с падом од око 74 процента.

Следи Меч Група, креатор апликације за договарање састанака, која је изгубила 70 посто вредности, а идентицан пад од 70 одсто бележи и "Тесла" Илона Маска, што ову аутомобилску технолошку компанију позиционира на треће место губитника године на Волстриту.

Мета, Фејсбукова матична компанија, такође се налази међу првих десет акција с најлошијим учинком, с падом цене од 65 посто.

Почетком ове године "Тесла" је била пета највреднија компанија у индексу S&P 500, а Мета шеста.

За технолошку индустрију је 2022. година била ноћна мора, будући да су компаније из тог сектора уаједно изгубиле готово 4,0  билиона долара тржишне вредности. При томе, 10 акција с најгорим учинком у S&P 500 збрисало је тржишну вредност од око 1,6 билиона долара.

Чак је и Епл, који се генерално сматра отпорнијим од других технолошких компанија, пао за 31 проценат, што је изнад пада индекса S&P 500, који мери укупну вредност Њујоршке берзе.

Волстрит се нада опоравку технолошког сектора следеће године, али имајући у виду да предстоје даља повећања каматних стопа и ​​могућа рецесија, инвеститори ће на то морати да причекају.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести