НБС: АИК Банка од уторка постаје власник Сбербанк Србија

БОГРАД: Агро-индустријско комерцијална банка АИК Банка а.д. Београд закључила је са Народном банком Србије данас уговор о стицању акција Сбербанк Србија а.д. Београд по основу којих ће стећи 100 одсто власништва у тој банци, саопштено је из НБС.
aik banka
Фото: Dnevnik.rs

Овом променом Сбербанк Србија престаје да буде део банкарске групе на чијем челу је Сбербанк Еуропе АГ, Беч, Аустрија и постаје део домаће банкарске групе.

Имајући у виду новонастале околности које се односе на пословање досадашњег акционара из Европске уније, Народна банка Србије претходно је донела решење о покретању поступка реструктурирања Сбербанк Србија чиме је омогућена непосредна продаја акција банке од стране Народне банке Србије.

Ширењем пословања и комбинацијом својих модела пословања, банке ће бити у могућности да понуде још квалитетније услуге својим клијентима, спајајући стручност и технологију обе банке и њиховог дугогодишњег искуства.

АИК Банка овим стицањем повећава своје тржишно учешће и постаје једна од највећих банака у земљи, наводи се у саопштењу НБС.

Трансакција пребацивања акција Сбербанк Србија а.д. Београд у власништво АИК банке реализоваће се сутра током преподнева.

Народна банка Србије још једном указује да је Сбербанк Србија а.д. Београд високо капитализована и веома ликвидна банка, која нема нити ће имати потешкоћа у извршавању својих обавеза и чији клијенти немају разлога за бригу, а продајом банке клијенти Сбербанк Србија постају део јаке домаће банкарске групе, поручују из НБС.

АИК Банка завршила процес стицања Сбербанке Србија

БЕОГРАД:АИК Банка добила је данас сагласност Народне банке Србије и надлежних регулаторних тела, чиме је испунила све услове за стицање Сбербанке Србија.

Како је саопштено из АИК Банке та ће банка после стицања повећати своје тржишно учешће у Србији на девет одсто и са вредношћу своје нове билансне активе постати једна од најзначајнијих банака у нашој земљи.

" Успешним завршетком процеса који је инициран прошле године, АИК Банка ће увећати своју клијентску базу за више од 180.000 физчких и правних лица, док ће укупна актива банкарске групације порасти за 1,7 милијарди евра", наводи се у саопштењу.

Председница Извршног одбора АИК Банке Јелена Галић рекла је да је јачањем тржишне позиције та банка корак ближе остварењу стратешког циља да се позиционира као једна од водећих банкарских група у региону. "Величина наше активе повећаће се на готово четири милијарде, са тржишним уделом од девет одсто, чиме ће АИК Банка, као окосница наше банкарске групе, заузети шесто место на банкарском тржишту Србије", рекла је она.

Председник Извршног одбора Сбербанк Србија Владимир Бошковић изразио је задовољство успешно завршеном купопродајом, истакавши посебно јасну стратегију и визију АИК Банке у погледу даљег развоја.

"За нама је година у којој смо остварили најбољи пословни резултат, уз значајан раст вредности кредитног портфолија, али исто тако и уз раст депозита од чак 30 одсто. У наредном периоду нас очекује интеграција, а уверен сам да ћемо и тај процес веома брзо и успешно комплетирати", рекао је он.

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести