ПРИКЉУЧЕЊЕ НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА НА ИНФРАСТРУКТУРУ Ево ког дана у октобру истиче рок за струју, воду и канализацију

Рок за подношење захтева за прикључење нелегалних објеката на струју, воду, канализацију или грејање истиче у недељу, 15. октобра.
JKP „Vodovod i kanalizacija”/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Пријаве су отворене још од 15. септембра, након што је усвојен Закон о допунама Закона о озакоњењу објеката.

Како је тада нагласио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, право прикључења на комуналне услуге односи се искључиво на грађане који су власници станова у којима живе и за то морају да доставе доказ.

На овај начин, додао је, могу да прикључе само једну некретнину, али то се не односи на пословне објекте, нити на инвеститоре који су нелегално градили и остали у ситуацији да немају ту врсту прикључка.

Он је поновио да је мало документације потребно грађанима за пријаву - доказ да живе са породицама у објекту који желе да прикључе, што може бити купопродајни или уговор о поклону, па чак и оверена изјава код нотара.  

Право прикључења на комуналне услуге односи се искључиво на грађане који су власници станова у којима живе и за то морају да доставе доказ

Додао је да на сајту Министарства, као и на порталима, али и на шалтерима свих општина може да се нађе упутство које врло прецизно објашњава процедуру пријаве.

- Ако поднесу захтев на време, општина тај захтев обрађује и прослеђује предузећима. Грађани тада стичу право да се прикључе и даља динамика зависи од техничких капацитета самих предузећа. Потписује се уговор и грађани плаћају прикључке - рекао је министар Весић.

Прецизирао је да ова могућност не важи за инвеститоре који су нелегално градили, као ни за пословне просторе. Они који су градили те објекте не аболирају се ни од какве одговорности, нити ће то утицати на легализацију, поручио Весић

Подсетио је да је измена закона која је омогућила овај поступак усвојена на иницијативу председника Србије Александра Вучића, којем су се обраћали грађани које су преварили инвеститори.

- Ово је начин да се њима помогне и зато позивам све да се прикључе. Они који су се нелегално прикључили треба да знају да ће предузећа гасити те прикључке и ово је прилика коју треба да искористе и легално се прикључне на мрежу - поручио је министар Весић.

        Е. Д.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести