Сарадња Мађарске и Србије јача прехрамбену индустрију у Ариљу

АРИЉЕ: Премијерка Ана Брнабић обишла је данас фабрику за прераду воћа Х&С Фруитс у Ариљу, која је резултат сарадње Србије и Мађарске, а заједнички је пројекат домаће компаније "Станић доо" из Ариља и мађарске компаније "Хорајзн фуд" из Кечкемета.
brnabich_cg_arilje_01
Фото: Танјуг (Видео)

Меморандум о сарадњи је потписан 2018. године у Будимпешти, након заједничке седнице две владе, а према речима Брнабићеве циљ је да компанија у Ариљу има производњу, прераду, читав ланац добављача, односно да прави сокове, дземове, а да мађарски партнер обезбеђује тржишта.

Како каже, фокус ће бити на руском, али и на јапанском тржишту, које је, додаје, изузетно захтевно.

"Ова инвестиција је важна, не само за Ариље и Златиборски округ, већ за целу Србију", навела је.

Премијерка напомиње да је улагање у прехрамбене индустрију важно за наш БДП, за економски раст и додаје да ће влада у будућности покретанути иницијативу за следеће одржавање седнице српске и мађарске владе.

"Треба да наставимо сарадњу на овом стратешком партнерству и да позовемо компанију Станић и Хорајзн фуд да представе ово своје позитивно искуство и да имамо што више оваквих партнерстава између мађарских и српских компанија", поручила је Брнабићева.

Премијерка је најавила и изградњу Регионалног иновационог стартап центра у Ариљу, а позив за извођача радова биће расписан следеће недеље, што је, како наводи, јако добар сигнал за све младе у тој општини.

Она се данас састала са ариљским привредницима и поручила да ће се до краја године Ариље повезати на гас, што ће, како је додала побољшати привреду у тој општини и значајно допринети области заштите животне средине.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести