СРБИ ПРЕФЕРИРАЈУ КЕШ Платну картицу поседује 78 одсто испитаника, али се и даље НЕРАДО КОРИСТИ

БЕОГРАД: У половини централно-европских земаља картице су популарније средство плаћања од готовине, а у Србији картицу поседује 78 одсто испитаника, док више од 71 одсто плаћа готовином чешће него картицом.
masterkard, kreditna_kartica/YT
Фото: Youtube Printscreen

У истраживању које је спровела компанија ЦЕПЕР у 12 земаља Централне Европе, апсолутна већина становништва поседује кредитне или дебитне картице, међутим, у шест земаља преко 50 одсто испитаника чешће плаћа готовином него картицама.

Међу њима је и Србија, где 78 одсто испитаника поседује картицу, а чак 71 одсто чешће користи готовину у односу на платне картице.

Како се наводи у истраживању, дебитне и кредитне картице су широко присутне у Централној Европи, са преко 80 одсто испитаника који их поседују у земљама као што су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Пољска, Словачка, Мађарска и Словенија.

Аустрија има вођство са чак 93 одсто испитаника који имају платне картице, али је изненађујуће колико Европљана и даље преферира готовину, посебно у Аустрији, Бугарској, Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Румунији, јер у овим земљама преко 50 одсто испитаника даје предност готовини.

Проценат оних који увек или чешће плаћају готовином него картицом, у Србији износи 71 одсто, а у Црној Гори 76 одсто.

У Чешкој, где је стопа пенетрације картица 90 одсто, чак 69 одсто испитаника више воли да користи картице у односу на готовину.

Лојалност традиционалним готовинским трансакцијама приметна је у земљама попут Мађарске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Србије, Северне Македоније и Румуније.

У свим овим земљама више од 20 одсто испитаника инсистира на томе да баш увек користе готовину - у Србији је тај проценат 41 одсто, док Црна Гора води са упадљивих 51 одсто испитаника који преферирају опипљиву поузданост готовине.

Иако је власништво над најсавременијим паметним уређајима у порасту, чини се да је њихова интеграција у платно окружење још увек мање распрострањена.

Изненађујуће је да је чак 55 одсто испитаника у Централној Европи рекло да никада не користи паметне уређаје за бесконтактна плаћања.

У Србији је једна петина, то јест 20 одсто испитаника, рекла да увек или понекад користи паметне уређаје за бесконтактно плаћање, што је проценат идентичан као у Северној Македонији, док у Црној Гори износи 33 одсто.

Највећа пенетрација коришћења паметних геџета за плаћања забележена је у Чешкој, Пољској и Румунији - у Румунији је 44 одсто испитаника изјавило да понекад или увек користи електронске уређаје за плаćање, у Чешкој и Пољској 41 одсто испитаника.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести