ЧУВАЈТЕ СЕ ЛАЖНИХ ПРОДАВНИЦА "Јутрос су кеви прво скинули 2.000 па још 5.000 динара"; Београђанка остала без пара

Београђани упозоравају да хакери неким грађанима опет скидају новац са рачуна.
Onlajn kupovina Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, упоредо са експанзијом електронског банкарства и онлајн плаћања, последњих година у Србији расте и број грађана који се жале на рад банкара или њихово нефер поступање. Оно што већину корисника занима је како им неко неовлашћено скине новац са рачуна. Стручњак који је упознат са тим како хакери скидају новац, казао је недавно за Курир да су се хакери поприлично извештили, да прате трендове, те и да су едуковани и лако преваре кориснике на интернету.

- Постоји много начина које хакери користе како би људима скинули новац са рачуна. Доста људи фалсификује документа, долази са лажном личном картом. Такође, када украду мобилни телефон аутоматски имају приступ мбанкингу. Људи су склони томе да картице и пинове носе заједно у новчанику, па уколико се деси да изгубе новчаник лако им неко скине паре са рачуна - објаснио је тада наш саговорник и додао:

- Постоји много превара и хакера који нас сами наведу да им буквално дамо новац. На интернету је много лажних профила. Људи су склони онлајн куповини, па ако се деси да поруче робу из лажне продавнице која је постоји и дају им своје податке они лако могу да дођу до њихових пара. На друштвеним мрежама такође круже многе наградне игре које обично нуде нешто бесплатно и тако привуку људе. То је идеално место да хакерима оставите своје податке.

Фото: pixabay.com

Готово свакодневно на друштвеним мрежама можемо да прочитамо жалбе људи због овог проблема. На Инстаграм страници serbialive_beograd појавила се објава у којој је Београђанка написала да су њеној мајци два пута скинули новац са рачуна.

- И даље траје отимачина, скидање пара са рачуна. Јутрос су кеви прво скинули 2.000 динара, након сат времена још 5.000 динара. Одмах је блокирала картицу и контактирала банку. Не купујте онлајн и не дајте број картице никоме. У банци кажу да су махом на удару пензионери. Обавестите своје старије. Ако користе онлајн или мобилно банкарство подесите им да за сваку трансакцију добијају смс како би могли одмах да реагују и блокирају картице - наводи се у њеној објави.

Међутим, у следећој стоји да на удару нису пензионери, већ да се они најлакше "упецају" јер лако дају податке картица.

- Предлажем држите се људи старог правила. Отворите картицу само за онлајн плаћање. На њој држите новац или пребаците с рачуна на рачун само зато што ћете да платите. Тако је било пре него што су се поавиле картице безбедне за све. Дакле, никад картицом на којој држите новац или примате плату - наводи се у објави.

Kurir.rs/Aleksandra Kocić

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести