НАВАЛИ НАРОДЕ У 2024. биће подељено 100.000 ваучера, АЛИ ТО НИЈЕ СВЕ... ДОБИЋЕТЕ ВИШЕ; ЕВО И КОЛИКО; Погледајте ко може да се пријави

Већ више од пет година држава дели бесплатне туристичке ваучере, а изузетак неће да буде ни 2024. Чак ће бити и веће погодности него до сада.
2
Фото: pixabay.com

Наиме, председник Александар Вучић најавио је да ће вредност бесплатних туристичких ваучера за одмор у Србији бити повећана са 5.000 на 10.000 динара и да ће бити подељено, као и пре, 100.000 ваучера.

"То је велика вест и за наше пензионере и за незапослене, као и за људе са нешто скромнијим примањима. Сад више нећемо ићи са 100.000 ваучера по 5.000 динара, већ ћемо повећати вредност ваучера на 10.000 динара. Тако да ће сви моћи да добију те бесплатне ваучере од 10.000 динара", рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да је ће наши грађани моћи то да искористе у некој од наших бања и другим туристичким центрима.

"Од Сокобање, Врњачке бање, Пролом бање, Луковске, Куршумлијске бање, Златибора и свих осталих наших дивних места у Србији", рекао је Вучић.

Фото: pixabay.com

Пријава за ваучере ће почети већ од 15. јануара, а могу да се користе већ од 15. фебруара, тако да сви који планирају да конкуришу за ову субвенцију већ сада могу да планирају одмор и бирају своју дестинацију, пише Курир.

Уведена је једна промена, а то је да могу да конкуришу радно ангажована лица са примањима која не прелазе износ од 80.000 динара месечно. Раније је та граница била 70.000 динара.

Ко све има право?

Право на ваучере за одмор има осам група грађана, а међу њима су и стари и млади. најчешће су то пензионери, а од места на којима највише користе ваучере су најчешће бање и планине.

пензионери

незапослени

корисници посебне накнаде

права на негу другог лица

радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара

ратни војни инвалиди

носиоци пољопривредног газдинства

студенти

Нови ваучери за одмор: Неколико услова

Услови за пријављивање за ваучере не би требало да се мењају.

Оно што је последњи пут промењено јесте да и старији од 65 година који нису пензионери могу да учествују у додели ваучера.

Ваучери за одмор се могу користити:

за услуге смештаја

у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера

у трајању од најмање пет ноћења

Ваучери за одмор: Која документа су обавезна?

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Попуњена пријава и пратећа документација подносе се на шалтерима Поште Србије, а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу.

Уз пријаву за ваучере, чији се образац може наћи на сајту Поште Србије, неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Корисник ваучера врши резервацију и уз попуњену пријаву ставља на увид потврду о резервацији, личну карту или пасош, а за кориснике права на пензију, студенте и радно ангажована лица и напред наведену документацију. Пријава ће се евидентирати са тачним датумом и временом предаје.

Ваучер, поред основних елемената и назива угоститељског објекта за који је извршена резервација, садржи одштампане податке о кориснику ваучера (име презиме, адреса, ЈМБГ).

Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести