ВРЕМЕ ДАРИВАЊА, али и ПЕГЛАЊА КАРТИЦА Срби углас поручују „све скупо“, али купују... Ево колико се Европа истрошила за празник и ко је РЕКОРДЕР?

Упркос економским изазовима, Велика Британија је предвидела да ће ове године бити највећа божићна потрошња широм Европе. Пројекције показују да се малопродаја приближава бројки од 100 милијарди евра, а ту је и немачка процена - од 85 милијарди евра.
s
Фото: pixabay.com

Управо су Британци, зајендо с Холаншанима, били главни купци у 2023, потрошивши 328 милиона евра, односно 226 милиона евра, респективно.

Године 2022, Холандија је порасла као значајан глобални добављач, осигуравши себи друго место на овој листи, са извозом божићних украса у вредности од 228 милиона евра.

С друге стране, очекује се да ће Белгија потрошити "скромних" 11,5 милијарди евра.

Осим што је приод славља, окупљања и зимске радости, Божић је и велики трошак за многе Американце. Према најновијим подацима Националне малопродајне федерације (НРФ), грађани САД сваког Божића троше у просеку 997,73 долара.

Према подацима из 2021, на поклоне су, просечно, давали 648 долара, односно 64.9% свог буџета, предвиђеног за празничне расходе. На храну и декорацију су давали 231 долар.

Осим тога, анализе показују да продаја у Америци, за време бројних празника, расте из године у годину. Занимљиво је и то да мушкарци троше око 10% више новца на празничне поклоне од жена, а један од најпопуларнијих дарова су тзв. поклон-картице.

"Све драстично скупље"

Ни код нас ништа боље. Сваке године пред 31. децембар, иста прича: јурњава по граду, бум интернет куповине, тражење идеалног поклона... Како у већем делу света, тако и код нас, људи су, упркос инфлацији и стагнацији плата, ипак, и даље спремни да се радују празницима уз шопинг. Каква је ситуација међу Београђанима, колико троше на новогодишње поклоне и коме их купују, проверили су новинари Телеграфа на улицама града.

Затекли су младе, старије, Србе који живе у иностранству, а у престоници су само за празнике, и добили крајње занимљиве одговоре.

Тако је један мушкарац, који је шетао с мајком, на поклоне до сада потрошио 2.500 долара. На питање ,,Шта је купио", одговор је у неку руку изостао.

Не смем сад да кажем, мама је ту, поручио је.

Већина анкетираних суграђана купује поклоне најмилијима, а једна бака је за унуке ове године издвојила 10.000 динара. Питали смо их и да ли је скупље припремити се за овогодишњи дочек у односу на претходни, а одговори су идентични.

Драстично скупље, истиче једна жена, док мушкарац који је у Београду само за празнике додаје да је "свугде скупље, па и у иностранству".

Ипак, нама најзанимљивији одговор дала је једна Београђанка, која је на питање ,,Коме купује поклоне?", одговорила "Самој себи!".

Дневник/Телеграф Бизнис

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести