Амерички редитељ Ејбел Ферара отворио Белдокс

БЕОГРАД: Славни амерички редитељ Ејбел Ферара отворио је вечерас међународни фестивал документарног филма "Белдокс" у београдском Сава центру. 
Beldoks/Tanjug
Фото: Tanjug

Ферара, чији ће документарац "Трг Виторио" бити приказан у оквиру програма фестивала, рекао је пред испуњеном салом Сава центра да му је драго да се вратио у Београд, међу пријатеље. 

"Лепо је овде, велики број људи гледа одличне филмове. Има добре музике, одличног рокенрола, све је ок", рекао је Ферара. 

До 14. маја у оквиру програма Белдокса биће приказано 98 филмова у 14 програма и 10 биоскопских сала у присуству више од 100 гостију. 

Вечерас, на самом отварању фестивала, публика ће видети два домаћа филма: "Последња авантура Кактус бате" Ðорђа Марковића и "Слатко од ништа" реномираног филмског аутора Бориса Мицића. 

Фестивал ће затворити пројекција "Окупирани биоскоп" Сенке Домановић у Комбанк дворани.

У оквиру Српског такмичарског прогама биће приказани и "Водич кроз црну рупу" Златка Прањића и Александра Николића, "4 године у 10 минута" Младена Ковачевића, "Доћи ће жути људи са истока и пиће воду са Мораве" Тање Брзаковић, "Кад дођу свиђе" Биљане Тутуров, и "Чаробњак из Мутња" Бранка Лазића. 

Награде за најбољи филм, најбољу камеру и најбољу монтажу доделиће жири који чине редитељ Стефан Малешевић, Агнес Вајлденштајн и директор ЗагребДокс-а Ненад Пуховски. 

Међународни такмичарски програм обухватиће 12 наслова, а неколицину прожима тема одрастања, као што је случај у остварењу "О очевима и синовима" Талала Деркија о одрастању у Исламској држави, "Боли бана" Симона Гилара о одрастању у племенском друштву и "Сумпор и слава" Виктора Јаковлеског о одрастању у малом месту где се сви баве прављењем ватромета. 

Биће организоване и две ретроспективе аустријског редитеља Урлиха Зајдла и словеначког аутора Влада Скафара. Обојица ће бити гости "Белдокса". 

Ове године је уведена и нова селекција радикалних документараца и хибридних жанрова под називом "Метеори", а филмови ће се приказивати у Музеју савремене уметности и Југословенској кинотеци. 

Ту селекцију ће отворити португалски редитељ Жао Педро Родригес, познат београдској публици по филму "Орнитолог", приказаном 2016. на Фестивалу ауторског филма. 

На програму ће се наћи музичко-плесни и бииографски документарци, од којих селектори издвајају "Валдхајмов валцер" гошће фестивала Рут Бекерман. 

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести