Радослав Зеленовић примио награду “Небојша Поповић” за 2022.

БЕОГРАД: Свечана додела награде „Небојша Поповић” за 2022. годину добитнику Радославу Зеленовићу одржана је у Дворани Културног центра Београда (ДКЦБ).
r
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Догађај је реализован у оквиру филмског маратона према концепту и избору Павла Левија, добитника те награде за 2021. годину, који је био присутан на вечерашњој свечаној додели.

Зеленовић је познат од раније као дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, филмски историчар и теоретичар, директор Фестивала европског филма Палић, а награда му се додељује за целокупан вишедеценијски рад у српском филму и кинематографији, како је навео Иван Аранђеловић, уредник филмског програма ДКЦБ.

Драги сви присутни вечерас овде, драги поштовани љубитељи филма, пријатељи, са и више него помешаним осећањима сам примио вест о додели ове награде "Небојша Поповић". То је разумљиво, јер смо Небојша и ја заиста пуно радили заједно, с доста емоција је говорио Зеленовић и подсетио да су Поповић и он почињали давно на садашњој Радио телевизији Србије - РТС, тада Телевизији Београд.

Био је уредник Хроника Феста, као и уредник филмског програма на телевизији, присетио се Зеленовић.

'Осим посла, током година међу нама се развило велико пријатељство. Небојша је волео да ми говори - "Ти си мој старији и паметнији брат". Ипак, не сматрам да је то било баш тако. Све што је радио, било је за филм или о филму, истакао је лауреат Зеленовић.

Награду "Небојша Поповић" чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину 11. јануара.

Жири за доделу награде радио је у саставу: филмски продуцент, уредник филмског програма ДКЦБ Иван Аранђеловић - председник, редитељка Светлана Поповић, прва добитница ове награде, и теоретичар филма, филмски критичар и уредник „Филмоскопије” Никола Радић.

Одлуку о додели награде жири је донео једногласно, уз образложење да се додељује Зеленовићу за све вишегодишње значајне резултате у областима деловања, који су врло видљиви. Ти резултати се огледају у залагању и труду у промоцији филма и кинематографије, у ширењу филмске критике и теорије, образовању младих кадрова на почетку свог професионалног рада у седмој уметности.

Такође, ти успеси лауреата за 2022. годину илуструју се кроз стварање услова за што боље функционисање и даљи развој филмског промишљања, културе гледања филма и дијалога о филму као и што бољег деловања кинематографије.

Досадашњи добитници награде „Небојша Поповић” били су Светлана и Зоран Поповић (2016), професор Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020) и Павле Леви (2021).

Чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу Награду која носи његово име, за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

У оснивању награде, осим породице преминулог филмског теоретичара, учествовали су: Културни центар Београд, Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет” / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал „Слободна зона”, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести