Редитељ Милош Радуновић: "Олуја" је антиратни филм

БЕОГРАД: Премијера филма "Олуја" сценаристе и редитеља Милоша Радуновића, о трагичном прогону Срба из Хрватске, биће одржана 17. јануара у Мтс Дворани, најавила је у Београду глумачка и ауторска екипа тог остварења, а режисер је изјавио за Танјуг да му је неизмерно жао што нас је напустио глумац Давор Јањћ, који није стигао да види овај филм у коме игра важну улогу.
o
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Радуновић специјално за агенцију Танјуг каже да је веома задовољан својим првим дугометражним играним остварењем, да је реализован онако како је желео, и да је сигуран да сви у екипи имају идентична очекивања од "Олује".

Филм је веома чврсто постављен са сваке стране. Ето када смо летос пустили трејлер за филм, било је барем пет дана непрекидног препуцавања путем медија на ову тему. Све могу да очекујем, спреман сам на то, али мени је само жао што људи крећу да тако јавно коментаришу филм који још увек нису ни гледали. Изашло је толико написа у хрватским новинама, готово све најгоре, а да нико није одгледао ниједну сцену филма "Олуја". То једноставно не разумем, изјавио је редитељ и сценариста филма.

Радуновић каже да би волео да публика прво погледа филм, и онда је он отворен за било коју критику, анализу, тумачење пројекта, а можда су у питању и предрасуде тих људи из региона.

Управо то и јесте проблем, јер ако нешто људи гледају у старту са предрасудама, онда ништа и не може да им се свиди. Стварно смо се трудили да направимо антиратни филм. Ако је некоме до рата после оваквог филма када га одгледа, онда стварно немам речи. Таквој особи једноставно не знам шта бих рекао, сигуран је режисер, коме је "Олуја" дебитантски пројекат на пољу дугометражног играног филма.

Ратна драма настала је према идеји "Омега" продукције из Београда, која је пројекат реализовала и сарадњи са компанијом Телеком Србија.

У фиму "Олуја" играју - Јово Максић, Златан Видовић, Марко Баћовић, Новак Билбија, Љубиша Милишић, Давор Јањић, Марија Микић, Јелена Човић, Милица Станковић, Иван Вујић, Јаков Јевтовић и други.

Ово је први домаћи филм који говори о прогону Срба из Хрватске те 1995. године, потресна прича о егзодусу 250.000 Срба са својих вековних огњишта.

Већина аутора за свој први играни филм одабирају неке лаганије теме, док је Радуновић ипак ишао другим путем, те као сценариста и редитељ потписује тако велику, снажну, ангажовану, потресну, трагичну причу.

Овако то посматрам: на великим темама се снимају велики филмови. Искрено, нисам "Олују" ни посматрао као дебитантски пројекат, јер се од своје 18. године бавим филмом и телевизијом на многим позицијама, од клапера до помоћника режије. Све важно на филму сам радио. Зато нисам ни имао осећај да ми је први филм, јер сам реализовао више од 50 филмова и ТВ серија на разним позицијама, описао је редитељ укратко свој пут у каријери.

По трејлеру овог филма још на лето 2022, утисак је био да ће потресна прича о егзодусу 250.000 Срба са својих вековних огњишта бити нешто посебно у домаћој кинематографији.

Скоро два минута трејлера са секвенцама из филма тада, и сада након пројекције за новинере, као и бројним сценама које аутентично описују ситуације са којима се суочавао народ у лето, од 4. до 8. августа 1995. године у Републици Српској Крајини, говоре да се очекује велика гледаност и полемике.

Комплетан аутор је управо Милош Радуновић, јер је режисер и сценариста, и то не само филма, већ и будуће ТВ серије која ће имати 12 једночасовних епизода.

Није ми било тешко да будем и писац и редитељ, осим што је само истраживање потрајало, као и сваки пут што тако буде када се ради филм према истинитом догађају. Слушали смо тако људе који су причали своју муку кроз коју су прошли, и то не пада човеку лако. Никако вам не може бити свеједно када чујете све те судбине, оно људско што долази од свих њих, искрен је Радуновић.

Он је истакао да иако се мисли данас да је компликовано снимати, како их зову - "хибридне" пројекте, односно филм и ТВ серију, њима то није било толико захтевно, јер су одмах унапред детаљно разрадили драматуршки план шта од материјала иде у филм, а шта ће отићи у серију, чије се емитовање планира на пролеће 2023.

У том контексту, редитељ сматра да је изгледа судбина данас пројеката на тржишту Србије да се већина тако реализује, што крене као филм, обавезно се уради и као серија.

На исти начин ће бити радјен и његов наредни пројекат – филм и серија о Џеју Рамадановском (1964-2020), који нас је напустио од последица корона вируса. Снимање би по плану требало да крене у фебруару, а уз Радуновића, као редитељ је ангажован и Немања Ћеранић (филм "Лихвар").

На жалост, напустио нас је недавно заувек и глумац Давор Јањић, који игра важну улогу у “Олуји”, и то је његов повратак у српски филм након дуже паузе.

Трагедија... велика трагедија. Када су ми јавили, нисам могао да верујем, искрено. Заиста страшно. Веома сам тужан. Жао ми је што није видео филм "Олуја", није се десила прилика. Велики губитак. Стално ми је говорио како ће ово сигурно да буде велики филм, када смо га завршили, закључио је редитељ Милош Радуновић за Танјуг.

Аутор филма је даље у сусрету с медијима говорио да је имао веома обимна истраживања, интервјуе са аутентичним људима који су посведочили о самом погрому 1995. године, што је дуго трајало.

Он је открио да је прва "рука" (верзија) филма имала чак 5 сати, а сада је филм монтиран на два и по сата.

Режисер је изјавио да су у филму имали портрете четири породице, а да свака од њих заслужује да добије посебан филм на великом или малом екрану.

Потребно је да опростимо, а не да заборавимо. Мислим да ми управо радимо стално обрнуто – заборављамо, али не опраштамо, нагласио је Радуновић.

Главни глумац у филму Јово Максић оценио је да је заиста велика одговорност играти у овом филму, посебно према тим људима, да се никад не догоди никоме ништа овако страшно и трагично.

Ово је зло време, рат је једно велико зло, и обичан човек ту највише страда. Ето у свету су стално ратови. Овај филм је на неки начин опело тим обичним људима, том народу, изјавио је Максић, који је одрастао управо у Книну где је живео све до прогона Срба из Хрватске.

Аутентичност прича главних јунака и голготу кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама спашавајући своје животе, приказали су и сви остали глумци.

Драмски уметник Максић је нагласио да филм доживљава лично и субјективно, и да не жели да се никада понови оваква страхота, а да се поистоветио са ликом којег игра, иако он нема везе са његовом личном судбином.

Бавим се оним што волим, снимам доста, волим глуму. Наша екипа је била таква да смо се сви сродили, здружили се, зближили, трајало нам је годину и по дана снимање. Била је то права олуја, крварили смо за овај филм, посветили се. Резултат ћете видети не само на филму, већ и у серији, са 12 сати материјала. Дивим се редитељу како је успео да створи и филм и серију, данас је то за мене готово немогућа мисија, закључио је глумац Јово Максић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести