Бора Ђорђевић добитник награде "Иво Андрић"

БЕОГРАД: Велику награду "Иво Андрић" за најбољу књигу објављену у Србији и Републици Српској припала је песнику и познатом музичару Бори Ђорђевићу за књигу поезије "Пусто острво", објављену у издавачкој кући "Арте" из Београда.
Bora Djordjevic/Tanjug
Фото: Tanjug

Ову одлуку саопштио је данас новинарима Емир Кустурица, председник жирија за доделу вредног књижевног издања, у коме су били и Мухарем Баздуљ и професор Јован Делић.
Овај жири наградио је и кинеског писца Ју Хуа великом наградом "Иво Андрић" за животно дело.
Повод за ову награду билке су његова три романа која су објављена у издавачкој кући "Геопоетика" у Београду.
Ју Хуа је до сада, у преводу Зорана Скробановића, у Србији објавио књиге "Живети", "Записи о продавцу крви" и "Седми дан".
Обе награде биће додељене лауреатима 27. јануара у Андрићевом институту у Андрић граду.
Емир Кустурица је истакао да је Одељење за књижевност Андрићевог института одредило своју будућност кроз интернационализацију Андрићеве награде. 
"То смо учинили не само због тога што је Андрић један од најпревођенихих писаца већ и због чињенице да награде данас могу да опстају једино ако се награђују писци из различитих говорних подручија", казао је Кустурица. 
Он је нагласио да је овог пута избор пао на једног писца из Србије и интернационалног ствараоца. 
"Жири ће и убудуће уважавати писце са различитих меридијана, али и оне који пишу а стижу рецимо из рокенрола" казао је Кустурица. 
Председник Управног одбора Андрићевог института, песник Матија Бећковић, казао је да сви окупљени присуствују крупном превратничком догађају.
"Пошто је реч о рокенрол звезди требало би о Бори Ђорђевићу да говорим необавезно. То је немогуће, све када би и хтео да тако нешто учиним. Ђорђевић има велики дар. Чацак је дао много великих песника и Бора Ђорђевић се појавио у свету песника, када нико није желео ни да чита ни да слуша поезију, ако није компонована и певана. Ту је Бора Ђорђевић испредњачио", казао је Бећковић.
Цењени песник је казао да је Ђорђевић написао неколико песама које припадају антологији наше поезије
"Његова песма ''Погледај дом свој анђеле'' постала је химна млађих нараштаја. Та песма је за млађе била исто што и за моју генерацију роман ''Погледај дом свој, анђеле''. Да није ништа друго испевао, истоимена песма Боре Ђорђевића била би довољна да му обезбеди место у врховима српског песништва. Бора Ђорђевић се на енглеском каже Боб Дилан, а Боб Дилан на српском Бора Чорба", рекао је Бећковић.
Публициста и писац Мухарем Баздуљ напоменуо је да трећи пут Андрићев институт додељује књижевне награде. 
"Ове године смо у обе одлуке ишли у правцу одређеног проширивања граница за доделу награда. Књижевност има универзални темељ и наш искорак према кинеској књижевности је нешто за шта нам је преседан дао сам Иво Андрић. Он је свој 64. рођендан дочекао у Кини као члан делегације југословенске књижевности. Он је тамо видео у једној приватној библиотеци књиге које су и њему много значиле у студетским данима. Нашао је књигу Лазе Лазаревића. То је за Андрића био најбољи одсјај једне културе", казао је Баздуљ. 
Он је истакао да је жири наградио писца који је истовремено и кинески и део онога шта је Гете називао светска књижевност.
"То је пробијање граница", казао је Баздуљ. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести