Изложба ГМС у Паризу: Односи француског и српског интимизма

НОВИ САД: У Културном центру Србије у Паризу синоћ је отворена изложба Галерије Матице српске “Слике пролазног света” која приказује вишеслојне везе између српске и француске културе и говори о преплитању животних путева, тематских и ликовних опредељења и судбина француских и српских сликара епохе интимизма.
izlozba
Фото: Autorka postavke Dijana Metlić u ambijentu izložbe (galerijamaticesrpske.rs)

Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске указала је на отварању да у години која је проглашена за Европску годину културног наслеђа ова изложба има посебни значај јер доприноси неким од основних циљева ове прославе – подстиче свест о нашој заједничкој прошлости и вредностима и појачава осећај припадности заједничком европском простору.

Она је ово прво гостовање Галерије Матице српске у Паризу представла и као могући темељ изградње будућих професионалних односа француских и српских музеолога и историчара уметности. Ауторка изложбе др Дијана Метлић одабрала је 20 уметничких дела познатих српских сликара који су прихватили и преобликовали сликарство француског интимизма.

Изложба ће бити отворена до 9. фебруара.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести