НОВА ПОСТАВКА У ГАЛЕРИЈИ „ФОРМА” УПИДИВ-а Изложба „Круга” из Будимпеште

Гостујућа изложба удружења „Круг” из Будимпеште биће отворена у петак 4. августа, у 19 часова, у галерији “Форма” Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), Илије Огњановића 3 у Новом Саду, и биће постављена до 20. августа. Ово удружење, са седиштем у задужбини “Текелијанум” у Будимпешти, постоји 15 година и окупља српске и мађарске уметнике. 
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- Удружење уметника “Круг” је организација, група појединаца, која од самог оснивања 2008. године окупља српске уметнике у Мађарској и једина је организација те врсте у овој земљи. Истовремено ради на интеграцији својих аутора у савремене уметничке токове, повезивању и умрежавању стваралачких група и индивидуа. Бележи приметан број иницијатива у виду изложби, стручних радионица, литерарних вечери, издаваш- тва, као и музичких и филмских остварења, због којих је вредно да у Пешти застанемо на углу Српске улице и Вереш Палне и да се осврнемо на трен - наводе у овом удружењу.

Активисти ове ауторске заједнице су присутни и на манифестацијама, као што су Међународни сајам књига у Београду или Франкфурту, разним групним и самосталним изложбама у Мађарској, Србији, Румунији, Хрватској, Пољској, Француској, Немачкој, Швајцарској или Италији. Чланови су и других асоцијација, попут Удружења ликовних уметника Србије и Удружења уметника Мађарске. Учествујуу реализацији разних пројеката, организују иконописачке и креативне радионице, ликовне колоније, објављују преводе поезије, и дају простор другим извођачима, глумцима, музич- ким групама и кантауторима.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести