НОВА ПОСТАВКА У ГАЛЕРИЈИ СУЛУВ-а Радови Едуарда Балажа

У галерији СУЛУВ, Бул. М. Пупина 9, 3. јула у 20 часова биће отворена изложба Едуарда Балажа, под називом „Дењубиан лајмс” (Данубиан лимес)— Неопланта MMXXIII, која ће моћи да се погледа до 14. јула.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- Поставка у галерији СУЛУВ састоји се из два дистопијска призора. Полиптих „Велике воде — Буђење киборга” реализован је 2021. године у оквиру уметничке колоније Ечка. Настао је као реакција на реалну претњу да ће изградња кинеске мега фабрике Линглонг претворити околину села Ечка и Царске баре у црну еколошку тачку и девастирати живот у општини Зрењанин. Полиптих „Денубиан лајмс” је „слика града”, трауматично сећање на Антибирократску револуцију (1988) и њене последице - напомиње се у најави ове изложбе, и додаје да је Буђење киборга засновано на Хашимотовој идеји која повезује креативну самосвест машинског система са уносом података о животу и смрти робота у његов програм.

Едуард Балаж је Академију уметности у Новом Саду завршио 1997, а магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду 2003. Његова истраживачка интересовања обухватају визуелну уметност, симболичку комуникацију, интерактивни дизајн и визуелизацију података.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести