ОД ЧЕТВРТКА ДО СУБОТЕ „ПАСАЖ ФЕСТ“ У ЗМАЈ ЈОВИНОЈ 22 Отворен за све уметнике и садржаје

Манифестација “Пасаж фест“, настала 2022. сарадњом јавне институције културе Стеријиног позорја и независних актера културне сцене – Мултимедијалног центра “Лед арт“, “РеАктора“ и “Графичке мреже“, ове године ће бити одржана од данас до 2. септембра, у Змај Јовиној улици, у пасажу број 22.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- Основни мотив настанка фестивала је потреба за ревитализацијом јавних простора, а у овом случају пасажа у коме се налазе “Лед арт“ и Стеријино позорје. Како временом уочавамо систематично запуштање и дисфункционалност јавних простора, идеја нам је да овим фестивалом који укључује визуелну, позоришну, музичку, књижевну, као и мултимедијалну уметност прикажемо како један јавни простор (у овом случају пасаж број 22) може да се адаптира и трансформише кроз специфичне уметничке форме - наводе организатори “Пасаж феста”.

Визуелни програм ће чинити осликавање мурала, креирање фестивалске инсталације, као и изложбе на више локација у оквиру пасажа. Музички програм ће ове године бити експерименталног карактера, спајајући наизглед неспојиво и комбинујући различите музичке жанрове, док ће друге извођачке уметности - представа и перформанс бити адаптирани у баштама угоститељских објеката који се налазе у пасажу.

Поред ових програма, биће организована и серија трибина, као и промоције публикација. С обзиром да је овогодишњи слоган фестивала “Отворен за све”, један део фестивалског садржаја посвећен је и инклузивним уметничким форматима.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести