ОТВОРЕНО СВЕТСКО БИЈЕНАЛЕ СТУДЕНТСКЕ ФОТОГРАФИЈЕ Креативност испред технологије

У Галерији новосадске Академије уметности јуче је отворено девето издање Светског бијенала студентске фотографије, на којем је представљено више од 230 радова укупно 37 аутора са свих континената, уз још око 100 студентских пројеката, који су приказани у видео презентацији.
е
Фото: Дневник (М. Стајић)

Међународни жири, који су творили Евангелиа Катсаити (Грчка), Борислав Божић (Хрватска), Бертан Селим (Холандија), те домаћи уметници Митар Симикић и Владимир Татаревић, одлучио је да прву награду добије Мунеб Таиб из Сирије за рад „Another face of war”. 

Лауреаткиња друге награде је Дариа Литвишко из Русије, док је трећа награда припала Јахид Апуу из Бангладеша. Специјално признање, које се додељује домаћем аутору, припало је Владимиру Јанићу.

Како се могло чути на отварању, технолошке, па самим тим и креативне могућности постале су непрегледне и несагледиве, мењајући се из дана у дан што чини „трку“ тешком, а верујем и заморном. То је изазов с којим се млади људи данас суочавају па је свака помоћ, лична или институцонална, добро дошла. Академија уметности, као институција од великог и дугогодишњег значаја за културу и уметност у Новом Саду и региону, по девети пут анимира институције широм света и њихове студенте да под окриљем конкурса Светског бијенала студентске фотографије покажу неке од тренутних тенденција у размишљању младих људи, које их то теме интересују, муче или веселе, како виде и разумеју медиј фотографије и колико је то све разумљиво и занимљиво – аудиторијуму. 

Уосталом, како је отварајући изложбу оценио декан АУНС Синиша Бокан, Бијенале константно унапређује промоцијом нових стваралаца, иновација у простору медија фотографије, презентацијом актуелних фотографских пракси, увидом у могућности нових технологија и пре свега достигнућима едукативних кретаивних процеса. Јер, како је истакао, нема спора да савремене технологије пружају огроман сет могућности, али и даље је креативност уметника та која има последњу реч.

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести