„Предраг Пеђа Томановић“ Аљоши Ђидићу: Природан, истинит и етичан

НОВИ САД: Награда „Предраг Пеђа Томановић“ за најбољег младог глумца Српског народног позоришта у протеклој календарској години додељена је Аљоши Ђидићу, за улогу К. у представи „Кафка машин“ Вељка Мићуновића.
s
Фото: Aljoša Đidić u predstavi „Kafka mašin”/SNP

Награду традиционално додељује Задужбина која носи име трагично настрадалог глумца Предрага Пеђе Томановића, а одлуку је донео жири који је радио у саставу Валентин Венцел, Наташа Гвозденовић и Предраг Штрбац.

- У представи сложеног садржаја, млади глумац Аљоша Ђидић је врло прецизно и нијансирано градио лик К. Без обзира на чињеницу да је у питању млад глумац, Аљошина интерпретација је изузетно зрела, надахнута и емотивно испуњена. Средства којима се служи су веома разноврсна, а у исто време је врло доследно следио захтеве самог дела и вешто користио простор који му је редитељ са потпуним поверењем пружио – каже се у образложењу.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић јуче је изјавио да је 17. јануар у Српском народном позоришту већ деценијама тужан и свечан дан, када уместо да славе рођендан, заједно са породицом Предрага Пеђе Томановића, додељују награду у његово име.

Аљоша Ђидић, 1995. годиште, се прво захвалио Српском народном позоришту на прилици да игра, на томе што је осим њега запослило још младих глумаца, а посебно је био захвалан на указаном поверењу да игра главну улогу у представи „Кафка машин“ Вељка Мићуновића.

- Глума је тренинг, каже моја професорка Јасна Ђуричић, а ја у Српском народном позоришту идем из представе у представу и стичем искуства са писцима, редитељима, колегама. Нема задршке ни код кога и заједно правимо представе. Градимо, надам се, добро позориште које привлачи нове људе у публици – рекао је Ђидић. – У представи „Кафка машин“ добио сам велики простор и велику одговорност да заједно са колегама испричамо причу о малом, али борбеном човеку који тражи свој пут ка слободи и месту у овом свету. Кафка као писац је био посебна радост, јер је актуелан, чини ми се, више него икад.

Млади глумац који се доказао још на Академији уметности у Новом Саду, у представи „Три зиме“ Тене Штивичић, у режији Јасне Ђуричић, поново је цитирао професорку кад је одговарао на питање колико му значи признање „Предраг Пеђа Томановић“. Рекао је да их је научила да се наградама треба обрадовати, јер су потврда да си вредно радио и да је то имало смисла.

- Ова награда за мене значи још већу одговорност, да треба ићи још даље, дубље, још шире, усавршавати се и као глумац и као човек. Надам се зрелости, снази и чврстини на том путу – изјавио је млади глумац, цитирајући и самог Кафку који је записао да треба бити природан, истинит и етичан.

Мајка Предрага Пеђе Томановића, Милена Томановић, која је основала Задужбину и установила награду која носи име њеног сина, поручила је да је тако настављен његов пут, подсећајући на вредан рад и успехе које је остваривао.

- Звали су га дечаче. Радовао се наградама и зато смо почели са овим. Јако је волео да ради и био је пун живота – са много емоција говорила је Милена Томановић.

Запазивши да изузетни таленти често имају кратак живот, а остану вечни, сестра Предрага Пеђе Томановића, Хелена Михић, похвалила је своју мајку која је установљењем Задужбине и Награде са именом сина, њеног брата, показала и сама изузетан таленат да направи нови облик живота.

- Ако постоје награде за мајке, Милена је то заслужила! – поручила је Хелена Михић.

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ Аљоши Ђидићу биће уручена 25. јануара. Директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић напоменуо је да ове године награда за најбољег студента на Академији уметности у Новом Саду, која је такође саставни део рада Задужбине „Предраг Пеђа Томановић“, није додељена зато што није било генерације студената на мастеру из глуме. 

И. Бурић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести