Шарлот Ремплинг увеличава јубилaрни ДЕСЕТИ ШЕКСПИР ФЕСТ

Јубиларни 10.Шекспир фест, који је пре десет година покренуо редитељ Никита Миливојевић, посвећујући га највећем драмском писцу и песнику Вилијему Шекспиру, биће одржан од 29. јуна до 5. јула, као и досад, на отвореном простору Виле Станковић у Чортановцима, уз јесењи епилог, најављен за 12. октобар, када на фестивал долази чувена британска глумица Шарлот Ремплинг. 
2
Фото: Dnevnik.rs

Сумирајући десетогодишње постојање  фестивала, његов директор и оснивач Никита Миливојевић је на конференцији за новинаре признао да није могао на почетку ни да помисли да ће Шекспир фест постати некакав Глоб овде у Чортановцима, а нарочито да ће фестивал отворити баш Шекспиров Глоб театар из Лондона и да ће свих наредних година долазити толико људи, и представа из света.

-  Више од 50 представа из 20 земаља на 20 језика, и то најразличитијих могућих играња Шекспира – рекао је Никита Миливојевић. Он је као новину, најавио оснивање тзв, борда, који ће настојати да програмски обогати фестивал. Такође је рекао и да ће у својству уметничког директора бити ангажован редитељ Борис Лијешевић. Иначе, као чланове борда Никита Миливојевић је представио Светозара Цветковића, Аниту Манчић, Небојшу Дугалића, новинара Бранка Росића, и између осталих и Алексу Симурдића из Министарства за регионални развој Владе Републике Србије, који је указао на могуће правце и иницијативе у програмском развоју фестивала.

О подршци фестивалу говорила је и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, износећи да су у односу на прошлу годину више него удвостручена средства  подршке, односно са два су повећана на пет милиона.

- Оно што нас трајно опредељује од 2014. до дана данашњег, Покрајинска влада свакако неизоставно подржава фестивал који је јединствен, не само на нашим просторима, већ и много шире, о чему сведочи и публика, али оно што јесте кључ и јесте да осим што је јединствен да је међународно препознат, и Покрајина је доделила признање "Најбоље из Војводине" овом фестивалу јер Шекспир фестивал заиста јесте нешто најбоље из Војводине - напоменула је, између осталог Драгана Милошевић, додајући да овај фестивал не само да промовише стране позоришне сцене, већ и апсолутно и домаћу позоришну сцену.

Јубиларни Шекспир фест биће отворен премијером представе „Богојављенска ноћ“, у режији Вање Алача, и извођењу Позоришта младих, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду.  Јубиларни 10. Шекспир фест биће затворен на јесен гостовањем позоришта Питера Брука „Teatr de buf du nord“ („Théâtre des Bouffes du Nord“) и Шекспировим сонетима. Француско-британска продукција „Шекспир / Бах” представиће нам 14 сонета Вилијама Шекспира уз музичке свите Јохана Себастијана Баха. Стихове говори Шарлот Ремплинг, а пратиће је виолончелисткиња Соња Видер Атертон, која је и режирала ову представу најављену за 12. октобар на сцени Српског народног позоришта.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести