ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ Гранпри „Бебидрону” колектива „Покретница”

Представа „Бебидрон“, Независне продукције „Практикабл - Плесни колектив Покретница“, освојила је  гран при – „Добро дрво“ за најбољу представу у целости, по одлуци стручног жирија, на 29. Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) у Бачкој Паланци, који је управо завршен уручењем награда.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

– Независна продукција „Практикабл - Плесни колектив Покретница“ из Новог Сада са плесном представом за бебе и родитеље “Бебидрон”, отворила је ново поглавље представа за најмлађи узраст својим високим квалитетом, естетским постигнућем, створеном атмосфером и имагинарним светом покрета, геста, израза који оживљава празан простор уводећи поетику текста и симболику приче, предмете из свакодневног живота бебе преко којих остварују пуну комуникацију са својом малом публиком. И бебе и родитељи понеће ово искуство и доживљај позоришта као вредност коју треба неговати, подржати и увести на велика врата у велики свет позоришта – наводи стручни жири у образложењу.

Фестивалске награде додељивали су публика, дечији жири, жири младих и стручни жири. За представу најближу деци, дечији жири донео је одлуку да награду „Добро дрво“ поделе две представе: „Ерор 404“ (Грешка 404) трупе „Angeles de Trapo“ из Малаге (Шпанија), и „Недостајање“ Позоришта Лутака Ниш. „Добро дрво“ за представу најближу младима, жири младих доделио је представи „Не иди далеко“, Дечјег позоришта Суботица.

По одлуци стручног жирија, који је радио у саставу Љубица Бељански-Ристић, драмска педагошкиња, Јован Царан, глумац-луткар и Смиљана Маринковић, глумица, издвојиле су се још две представе, којима су додељене специјалне награде. За енергију колективног духа награђена је представа „Не иди далеко“, Дечјег позоришта Суботица. Представа„Дечак и лопта“, Стефан Нунана у партнерству са „Папирним бродовима“ из Албертона (Аустралија), награђена је за интерактивни и педагошки приступ. И публика је дала највишу оцену овој представи. Иначе, 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе одржан је под слоганом „На литици“, и у такмичарском програму изведено је шест представа из Србије, Шпаније, Италије и Аустралије.      

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести