НАПРАВИТЕ ЛАЖНУ БАКЛАВУ ОЧАС ПОСЛА! Аутор Деда Милетове кухиње открива најбољи рецепт за брзи слаткиш

Јутјуб канал „Деда Милетова кухиња” издвојио се као један од  најпопуларнијих на интернету, а иза њега стоји Слободан Радојичић који путем њега својим пратиоцима пласира рецепте домаће и стране кухиње.
1
Фото: Privatna arhiva

Уз то, његови рецепти доступни су и на истоименом Инстаграм и Тикток налогу, на којима га прати неколико десетина хиљада људи. Будући да је све што зна у вези са кухињом научио од свог оца Милета, њему је и посветио свој фуд-блог на друштвеним мрежама. Знање које је од њега добијао данас преноси и на своју децу.

– Привукла ме је љубав према кувању коју сам наследио од свог оца Милета. На свој фуд-блог гледам као на хоби и циљ ми је да пробудим свест код младих људи да се врате кухињи и спремању здраве и домаће хране – прича за „Дневников” Недељни ручак Слободан Радојичић и додаје да тренутну инспирацију за разноврсне рецепте проналази управо из Деда Милетовог кувара. – Он га је током живота испуњавао разним рецептима које је сакупљао. У скоријој будућности ће Деда Милетов кувар у облику књиге, која је у изради, бити доступан свима који буду имали жељу да је купе.

Фото: Privatna arhiva

Како Слободан објашњава, људи на овим просторима слове за велике гурмане, те велики део наше кухиње и није толико здрав. Ипак, у здраве оброке сврстао би разне врсте риба, али и сарму за оне који кувању желе мало више да се посвете и потруде.

– За оне који и немају баш доста слободног времена препоручио бих пилав са пилетином и павлаком уз додатак зелене салате као оброк који може бити добар баланс између здраве хране и ужитка – истиче наш саговорник. – Моје омиљено јело је горепоменута сарма, а најчешће спремам разне врсте пита и, наравно,  незаобилазне торте и колачи, који и преовладавају на мом каналу.

За наше читаоце припремио је рецепт за лажну баклаву - леп клолач, који се брзо и лако припрема, па ће, како каже, сви они који су у журби, а воле слаткише, у њему уживати.

В. Б.

 

Лажна баклава

за патишпањ:

4 јаја

шоља шећера

шоља млека

шоља уља

шоља и по гриза

шоља и по млевених ораха

пола шоље крупно сецканих ораха

3 кашике брашна

1 прашак за пециво

 

за прелив:

600 мл воде

300 г шећера

1 лимун

 

У већу чинију разлупати јаја и ручно их умутити. Потом додати шећер и, такође, ручно умутити да се лепо сједини. Потом додати шољу млека, шољу уља, шољу брашна, шољу и по гриза и на крају прашак за пециво. Све то лепо промешати ручно, миксер није потребан. На крају додајемо орахе, ситно сецкане и крупно сецкане. Све то поново сјединити. Смесу оставити да одстоји десетак минута. За то време направити прелив за колач. Воду сипати у шерпицу, додати лимун и шећер и оставити да прокува. Склонити са ватре и оставити да се охлади. Припремљену смесу излити у чинију за печење коју смо намазали маслацом. Лепо протрести чинију да се смеса равномерно распореди. Рерну укључити на 180 степени и пећи око 30 минута. Када је колач печен извадити га напоље, избушити виљушком или чачкалицом и прелити водом коју смо припремили. На крају посути што више ораха на врх колача и оставити га неких сат времена да се прохлади, па ће бити спреман за сервирање.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести