ПОПУЛАРНА ПОСЛАСТИЦА КОРИСНА ЗА ЗДРАВЉЕ Тамна чоколада спречава хипертензију

Недавно објављена студија показује да унос тамне чоколаде може значајно да смањи ризик од есенцијалне хипертензије.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Есенцијална хипертензија односи се на високи крвни притисак који је мултифакторски и нема јасан узрок.

Кардиоваскуларне болести водећи су узрок инвалидитета и смртности у целом свету и увелико доприноси глобалном терету болести.

С обзиром на висок морбидитет и морталитет повезан с кардиоваскуларним болестима, неколико је студија спроведено како би се идентификовали фактори ризика и превентивне мере.

Нека мања рандомизирана контролисана испитивања показала су да тамна чоколада благотворно делује на здравље кардиоваскуларног система. Познато је да три главна флаванола која се налазе у тамној чоколади, укључујући процијанидин, катехин и епикатехин, имају корисно дејство на кардиоваскуларни систем.

Доступни докази показују да флаваноли присутни у тамним чоколадама могу да побољшају функцију ендотела, подспеше вазодилатацију и спрече агрегацију тромбоцита повећањем ослобађања кисеониковог оксида. Такође је познато да флаваноли имају снажно антиоксидативно и противупално дејство. Верује се да су све те активности флаванола главни фактори који доприносе здравом кардиоваскуларном систему.

Приредила Љубица Петровић

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести