Фајон: Опозиција да процени да ли им се исплатио бојкот

ЉУБЉАНА: У Србији је данас на политичким актерима, и на опозицији и на влади, да се договоре да ли желе да учествују на изборима, изјавила је словеначка европарламентарка Тања Фајон.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

Она је за словеначку Н1 тв. рекла да је четворо парламентараца, међу којима је и она, учинили оно што су могли, а то је да смо, каже, у највећој могућој мери приближили преговарачке ставове, али да није на њима и да их испуњавају.

Коментаришући одустајање две опозиционе странке, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, које су бојкотовале прошле изборе, Фајон је рекла:

Видите, уколико им се исплатило то што су бојкотовали изборе, сами ће знати да пресуде шта им је чинити, казала је.

Ми смо, додала је, приближили ставове опозиције и владе, и оно што нам је успело, записали смо у 16 конкретних тачака.

До краја преговора ниједна странка се није заиста повукла, учествовали су у преговорима до краја, ја се искрено надам да ће искористити прилику и та нова тела која ћемо пре избора у Србији формирати и уступити, рекла је.

На инсистирање да су две кључне опозиционе странке ипак одустале, Фајон каже да је реч о четири опозиционе платформе и да свака удружује више странака.

Део тих странака је одустао, навела је Фајон.

На опаску да јој приговарају да "асистира Вучићу", Фајон каже:

Ја тамо преговарам са мандатом европосланице, још једном понављам - ни једна страна није задовољна, ни Вучићева страна, ни Дачићева страна, ни опозиција. То говори о томе колико смо успели да урадимо. Ја се искрено надам да ће народ у Србији имати могућност демократских избора, између свих странака које буду учествовале, да ће имати могућност поштених и слободних избора, и то се односи и на државу, јер смо јасно написали да мора испунити све препоруке међународних институција.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести