(ФОТО) ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА НАЦИОНАЛНОГ СТАДИОНА! Вучић: Сањали смо велике снове! Поносан сам на Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић данас обилази припремне радове на изградњи комплекса EXPO 2027.
1
Фото: Pink.rs/printskrin

Председник Вучић ће присуствовати церемонији почетка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона у Сурчину.

Обраћање Александра Вучића

- Много сам срећан што смо данас сви у Сурчину. Сањали смо велике снове и мислили да се неће остварити. Без великих снова нема ни резултатата. Поносан сам на Србију. Када људи питају зашто стадион, морам да кажем да их радимо за људе и за децу, за оне који ће да гледају и шутирају лопту. Овде ћете имати центар за водене спортове. Овде ћемо да имамо много тога што нам је као светској дестинацији недостајало. Знамо да нас у наредне две и по године чека много мука, али биће један од најлепших у Европи - казао је Вучић у обраћању уочи полагања камена-темељца.

- Очекујемо победе и над Данцима и над Енглезима и Словенцима, а овај посао обављамо за грађане наше земље, за људе, за децу, за оне који ће ту да шутирају лопту, и да гледају, имаћете центар за водене спортове, голф терен, 3 тематска парка да родитељи и баке и деке цео дан проведу ту са децом - казао је Вучић.

- Ово ће донети веће плате и то је наш циљ и наш сан, а да би сте могли да то остварите морате да радите и да градите.

Фото: Pink.rs/printskrin

- Поносан сам што је пуно српских компанија запослило овде своје људе.

- Хвала свима из свих минсарстава, много труда ћемо морати да уложимо. Док смо живи мораћемо да подижемо лествицу, мораћемо да радимо, а када имате вољу нико не може да вас заустави- рекао је Вучић.

Обраћање Милорада Додика

- Када Србија гради то доживљавамо као нешто наше. Србија показује способност да гради и оставља иза себе моњументалне објекте. Важно је рећи да је ово епицентар наших репрезентативних достигнућа и желим да се све оствари оно што је визија председника Вучића. Сбија показује способност, зато честитам председнику Вучићу и свим Србима који ће овде долазити и посебна захвалност нашим пријатељима из Кине.

Фото: Pink.rs/printskrin

Обраћање Ли Минга - амбасадора Кине у Србији

- Велико ми је задовољство што сам овде. Искористио бих ову прилику да се захвали председнику Вучићу на сарадњи. EXPO 2027. је изазвао велику пажњу у свету. Ми смо спремни да блиско сарађујемо на овако великом догају. Желимо да продубимо сарадњу и помогнемо у изградњи. EXPO ће донети једну нову сарадњу Кине и Србије.

- Челично пријатељство доносии резултате па ће председник Си после 8 година посетити Србију, а отвориће се ново поглавље у односима две земље.

Обраћање Драгана Џајића

- Данас је велики дан за фудбал када сви треба да се радујемо. Добићемо једно здање које ће да буде најлепше у Европи, да овај стадион који се гради увек буде пун. Велику захвалност дугујенмо Србији и Александру Вучићу који све што обећа и испуни.

Фото: Pink.rs/printskrin

- Данас је тренутак да ударимо камен темељац. Српски народ воли да се постижу победе, а ако буде стадион пун то ће бити пун погодак- рекао је Драган Џајић.

Постоје људи који само желе да омаловаже оно што се гради и ради.

- Србија се развија зато што народ зна шта је важно за напредак - рекао је Вучић.

Вучић о ЕП у боксу

- Многи су се смејали кад смо говорили о боксу, а ми смо организовали Европско првенство. Сара Ћирковић донела је медаљу, а гради се и боксерски тренинг центар. Поносни смо на наше боксере.

О летећем таксију

- Оно што је важно је да ћемо имати 3 милиона посетилаца за време EXPO 2027., а за учеснике и младе људе биће изграђени станови, а онда ћемо да видимо коме ћемо да доделимо те станове. Сурчин ће бити нови град у граду. Ми већ сада разговарамо са компанијама за летеће аутомобиоле, имаћемо летећи такси. У кини је то већ направљено, а имаћемо га и ми и бићемо први у Европи- рекао је Вучић.

- Све нам је пре рока, а то је нешто што се не види- додао је он.

Вучић о стадиону

- Овде ћемо имати три тематска парка због деце, биће ово најмодернији еколошки стадион. Не постоји лепши стадион где ће се играти финале Лиге европе. Све је врхунског квалитета, да додђете да уживате са децом. Сто метара одавде моћи ћете да дођете чамцима на стадион, само треба да сачувамо мир и да за две и по године дођемо овде- рекао је Вучић о стадиону.

- Када је EXPO 2027. у питању очекујемо долазак људи из 140 земаља- додао је он.

Немци воде бруталну кампању за улазак Косова у Савет Европе

Тешко је томе се супротставити, рекао је председник Александар Вучић и додао:

- Имаће између 29 и 32 гласа, а 31 им је потребна већина, тако да је све на ивици. Мали смо ми, али наше је да се боримо. И борићемо се - поручио је председник Вучић.

- Пре неку годину нико није смео да каже да мислимо другачије. Сад сам поносан јер кажемо - додао је.

Испричао је и да неће бити постигнут договор о укидању динара, јер то је противправна одлука Приштине и ми нећемо учествовати у нечему што је противправно.

- Наше је да омогућимо људима да приме плате и пензије.

Председник се раније данас осврнуо на гласање да Косово уђе у Савет Европе, као и на резолуцију о геноциду у Сребреници.

- Највероватније ће 13. да закажу гласање, а највероватније ће Савет Европе донети одлуку 17. маја. Етаблираће резолуцију 9. маја - рекао је Вучић.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

Такође, председник је навео и да се најдоминатније светске силе залажу за резолуцију о геноциду у Сребреници на Генералној скупштини Уједињених нација, али да ће се Србија томе супротставити, како је рекао, снажније него што мисле.

Лепо је што се Србија мења

- Без одобрења председника Вучића ово не би било могуће. Не верујем да би добили у догледно време један опвакав објекат. Ми треба дуа будемо срећни што имамо председника којег занима спорт и који улаже у спорт- рекао је Драган Џајић.

И Драган Стојковић Пикси је на отварању:

- Лепо је што се Србија мења, стадиони који су изграђени су за понос. Кад добијемо Национални стадион бићемо део Европе, ово је феноменална ства да се овај сан остварује и драго ми је да сам данас овде. Једва чекам да то здање буде готово- рекао је Пикси.

Ми смо мали али поносни. Једина ствар је важна да се не предајете, борићемо се, а победа значи све- рекао је Пикси.

- Да бисмо играли боље, потребни су нам бољи услови а ви сте ту да их остварите - рекао је Пикси на шта је председник рекао добро.

- Када вам лоше иде победа значи све - додао је он.

Карта за будућност Србије је рад

Вучић је истакао да је карта за будућност Србије рад.

- Ја волим радничку класу, код нас је постало популарно да не волите радничку класу. Не волим оне што живе боље од радничке класе и тиме се хвале. Ја само гледам чиме ћемо моћи да се поносимо- рекао је Вучић.

- За мене је ово живот, остварење снова. Ја ћу и данас да имам састанак са целим нашим тимом, први пут смо у УН имали породице наших жртава, не знам зашто нико раније није ништа поводом тога ради, ваљда се људи плаше да се супротставе великима. Ово је остварење мојих снова, ово нам доноси раст, веће пензије и плате.

- Марк Фенвик је радио пројекат стадион, један од најбољих у свету, он је радио онај контејнер стадион у Катару и оне најбоље на којима смо играли. Пикси се запричао, да му кажем да боље игра него на оним стадионима у Катару, али наљутиће се.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

- Планирамо да ми и Мађарска кандидујемо за Олимпијске игре. Као што са Албанијом можемо да се кандидујемо за Европско првенство до 21 године, код њих отварање, код нас затварање. ОФК ће играти у Зајечару, па ће и Звезда и Партизан гостовати тамо. Не знам како стоји Дубочица, надао сам се да играју. У Лозници се игра финале Купа, ту је сад борба око карата. Војводина тражи 4.000 као и Звезда и можете да мислите како то изгледа. Стадион прима 8.500 људи. Објасните ми како Звездиним навијачима кажемо да ће добити нула карата, али фер је да и Војводина добије исти број карата.

- Ми смо долазили да видимо да ли раде људи кад нема камера. За мене је ово живот -додао је Вучић.

Финале Лиге Европе играће се овде 2028!

Председник Вучић и званице отвореним аутобусом обилазе место изградње а председник је у разговору с новинарима рекао да ће најтежа недеља бити од 13. до 17. после чега му је министар финансија Синиша Мали рекао да су приходи добри и да наплата ПДВ иде без проблема.

- Финале Лиге Европе играће се овде 2028! Ја сам мислио да се зове Србија али мало је незгодно кад кажеш идем на Србију, па нека народ изабере име... Организоваћемо гласање - казао је Вучић додавши да је овај стадион бити и питање квалитета живота наше деце и унука, гд еје топло, где можете да седнете, поједете, попијете, имате услугу - додао је он појаснивши да ће се за стадион побости 2.400 шипова на дубини од 25 метара!

- Овде тренутно ради 526 радника са 260 машина - казао је председник.

Пола сата уочи почетка церемоније, у Сурчин је стигла и фудбалска легенда Југославије, Србије и Црвене звезде - селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

Изградња Националног стадиона буди велико интересовање јавности, јер означава почетак реализације великог инфраструктурног пројекта који ће имати значајан утицај на спортску и друштвену сцену Србије.

"Биће то један од три најлепша европска стадиона. То радимо због животног стандарда наших људи", истакао је Вучић пре неколико дана.

Један од три најлепша европска стадиона

Национални фудбалски стадион имаће око 52.000 седишта и биће изграђен по свим УЕФА стандардима. Стадион ће се градити по архитектонском решењу Марка Фенвика, а треба да буде завршен до краја 2026. године.

Председник ће обићи и припремне радове за објекте за специјализовану изложбу EXPO 2027 Београд, која ће са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“ бити одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године. Припремни радови на изградњи објеката за EXPO почели су у јуну прошле године и, како је раније речено, теку по плану.

Фото: Министарство финансија

Изложба ће бити одржана у Сурчину, на простору који је саобраћајно одлично повезан, између београдске обилазнице и ауто-пута „Милош Велики“, у близини Аеродрома „Никола Тесла“. На том простору ће, поред изложбеног простора за EXPO и Националног фудбалског стадиона, бити изграђен нови Београдски сајам, Акватик центар и резиденцијални комплекс са 1.500 станова.

Како је навео, циљ је да сав раст који креирамо изградњом Националног стадиона завршимо повећањем плата и пензија.

Фото: Министарство финансија

"Да до 2027. године просечне плате буду 1.400 евра, што ће рећи да у Београду буду најмање 1.900 евра, што је на нивоу великих европских градова данас и то само за три године, као и пензије више од 650 евра", додао је Вучић.

Фото: Министарство финансија

Блиц/Курир

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести