Набавка “рафала” од 3 милијарде злонамернима трн у оку: Сада имамо НАЈЗАШТИЋЕНИЈИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР У РЕГИОНУ

Председник Србије Александар Вучић завршио је синоћ дводневну дипломатску посету Паризу, а о његовом сусрету са председником Француске Емануелом Макроном, извештавали су тамошњи медији.
1
Фото: Youtube Printscreen

Сви причају о најави да ће се потписати споразум о куповини борбених авиона "рафал”.

- Првенствено, у том погледу се ради о заштити наше националне безбедности, односно нашег ваздушног простора у оном сегменту који је нама недостајао. – каже за Курир проф. др Мирослав Бјеговић, специјалиста за тероризам и организовани криминал. - Дакле, познато је да смо до сада имали кичму, носиоца, заштите ваздушног простора, а то је четрнаест комада "МИГ 29", али ипак они не спадају у сегмент ловачко-бомбардерске авијације. Управо набавком 12 комада авиона "Рафал", од чега је 10 једносед, а два двосед, наш ваздушни простор ће бити најзаштећенији на простору бивше Југославије, али и шире. То једино злонамернима може да буде трн у оку, они ће да кажу да се Србија наоружава. То ради једино у смислу да заштити свој простор као војно неутрална земља - започео је Бјеговић, па је изнео занимљиве детаље о самом авиону:

- Ради се о авиону четврте плус генерације, који је ипсред "МИГ 29" и "Ф16", а његова самоносивост је око 9 и по тона терета, што је један и по пут веће од његове укупне масе. Нека процена је на око 3 милијарде, јер не купују се само ти апарати, већ и додатна опрема која иде у том сегменту.

- Председник је био потпуно јасан о сарадњи у наредном временском периоду. Живимо у окружењу које није баш благонаклоно, те свака набавка оружја и свако јачање наменске индустрије, они тумаче као да се спремамо за рат или некога да нападнемо. – рекао ја за Курир Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за односе са дијаспором.  - Србија никада није водила освајачке, увек је водила одбрамбене ратове. Србија је увек хтела да буде део решења, а не узрок проблема, никада није звецкала оружјем, дакле ми просто јачамо и то је председник говорио веома прецизно, јачамо војску да би очували мир, стабилност и безбедност. Не можете да се не отмете утиску, када видите почасти којима је дочекан председник Републике Србије од стране француских пријатеља, председника Макорна, не можете рећи да нисте поносни као Србин.

Дневник, Курир

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести