Обележено 99 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

НОВИ САД: Свечаним скупом у згради Покрајинске владе обележена је годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србије 25. новембра 1918. године.
vojvodina prisajedinjenje, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Тим поводом је председник Покрајинске владе Игор Мировић приредио пријем. Он је у свом поздравном говору рекао да је догађај од пре 99 година, кад је 25. новембра Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање – а дан раније истоветна одлука донета је и у Руми о присаједињењу Срема – Краљевини Србији означио крај једне епохе и почетак друге која је из темеља променила историју.

– Нема веће и значајније одлуке и значајнијег догађаја у целом прошлом веку, не само у историји простора северно од Саве и Дунава и нашег народа овде у Војводини већ и нашег националног корпуса у целини, јер је 25 новмбар 1918. године датум којим је почело ново доба у чијим плодовима ми данас уживамо – нагласио је Мировић. – Одлуком о присаједињењу је сублимирана борба за слободу и независност, пре свега српског народа, али и других који овде живе. Зато су ту одлуку и разумом и срцем, како је на Великој народној скупштини рекао Јаша Томић, заједно донели Срби, Буњевци, Словаци, Русини и представници других националних заједница.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Он је додао да у су доношењу те одлуке истакнуту улогу имали и жене.

Годишњицу Велике народне скупштине обележавамо вечерас заједно у Војводини и Србији равноправних људи, баш онако како су сањали учесници Велике народне скупштине (Игор Мировић)

– Зато њену годишњицу и ми обележавамо вечерас заједно у Војводини и Србији равноправних људи, баш онако како су сањали учесници Велике народне скупштине – истакао је Мировић.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Председник Покрајинске владе је рекао да је ова годишњица значајна јер претходи изузетном јубилеју – стотој годишњици присаједињења – којој ће бити посвећена цела предстојећа 2018. година. Како је навео, време иза нас је потврдило значај Велике народне скупштине и сећање на тај догађај на радост ће се славити у целој Србији и међу свима који у њој живе.

– И неће се тај дан славити само у нашој покрајини, где ћемо, како сам раније најавио, уз остало, отворити музеј присаједињења, већ на нивоу целе Србије, укључујући и завршну свечаност у нашем главном граду у Београду – рекао је председник Покрајинске владе.   


Слобода, равноправност и напредак

Одлуку Велике народне скупштине о прикључењу Бачке, Баната, Срема и Барање Краљевини Србији као јединственој држави 1918. године прочитао је један од лидера Срба некадашње Аустроугарске, политичар и новинар Јаша Томић. Он је рекао да се Војводина прикључује Краљевини Србији која својим досадашњњим радом и развитком јемчи слободу, равноправност и напредак у сваком правцу.


Он је подсетио на то да је председник Србије Александар Вучић прихватио да буде покровитељ обележавања тог јубилеја и почасни председник заједничког организационог одбора.

Свечаности у Покрајинској влади присуствовали су епископ бачки господин Ирнеј и други великодостојници Српске православне цркве, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадори више држава и други представници дипломатског кора, министар одбране Александар Вулин, председница Уставног суда Србије Весна Илић Прелић, представници Универзитета у Новом Саду, научних и културних институција, градова и општина, као и представници националних савета националних мањина.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести