ЖЕСТОК ОДГОВОР ВУЧИЋА ОСМАНИ Председник показао слику Српкиње силоване и убијене на КиМ:"Довели сте људе који овде не припадају" (видео)

У Њујорку се одржава седница Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

Србију представља председник Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је након обраћања Вјосе Османи истакао да је њен говор деловао као нека врста "политичког театра", те закључио да ништа није речено о томе шта се догодило у последњих 6 месеци на Косову и Метохији.

- Ово је нека врста политичког театра. Био сам у потпуности фокусиран на извештај који је дала Каролина Зијаде, а ово што смо до сад слушали, била је као да је неки судски процес за суђења Србима, ратни процес за нешто што се десило пре 25 година, ниједна реч није речена о извештају шта се догодило у претходних 6 месеци - рекао је Вучић.

- Довели сте људе који овде не припадају, ни дипломатском хору ни саветницима. Што нас нисте обавестили ко ће да буде члан сваке делегације. Да ли заиста верујете да није било силованих Српкиња на Косову, могу да вам покажем Марицу Минић из Бијелог Поља са Косова. Та жена је била силована неколико пута, а онда заклана. Али то није била тема нашег данашњег састанка, молим вас следећи пут нас барем обавестите, једног као оснивача УН, да ће неки грађани довести неки људи како би кривицу свалили на другу страну. И да вас питам једно питање, јел сте чули да је Србија приказала неке иранске дронове у Србији, ја никада нисам видео никакав ирански дрон, то се није десило - рекао је Вучић.

Председник је истакао да тема данашњег састанка нису били ратни злочини.

Овде смо да разговарамо о извештају и могућим последицама. О иранским дроновима, да сви чујете истину: Никада у Србији нико није видео никакав ирански дрон, то се није десило - нагласио је Вучић.

Председник Србије подсетио је да је 19.4.2024. било тачно 11 година од Бриселског споразума.

- Један од потписника била је ЕУ. Иако су Срби испунили све тешке обавезе из тог споразума.

Вучић је истакао да Срби имају 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и случајне или намерне неспособности ЕУ да ствари помери са мртве тачке, иако је гарант тог споразума.

- Ових 11 година је 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина - нагласио је Вучић.

- Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије, да су привремене институције на тзв. Косову предвођене Аљбином Куртијем проузроковале тензије. Србија је Савету безбедности УН представила све што се догодило, правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање Срба на КиМ. Сви чланови СБ УН су проценили да су наши аргументи и поднете жалбе били у складу са чињеницама - рекао је.

- Овде се не поштују суверенитет и интегритет Србије на начин на који је предодређено.

- Запослени у институцијама који још увек тамо раде плаше се од неоснованог хапшења од стране режима Аљбина Куртија.

Фото: Танјуг/видео

Председник је указао и на то да је Приштина укинула динар на Косову и Метохији, а што је кулминација продужене етнички мотивисане кампање против Срба и других неалбанаца.

 



Укидање динара на КиМ-кулминација етнички мотивисане кампање против Срба

ЊУЈОРК: -Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ. Председник Србије је то изјавио у Њујорку током свог излагања на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

Председник Србије је рекао да мера укидања употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

"Уколико се сећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено. Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период и све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга примања", рекао је Вучић. Он је додао да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

"Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге", рекао је Вучић.


- Потези приштинских власти погађају сваког пођеднако, без обзира на узраст и пол и све у оквиру шовинистичке агенде усмерене ка крерању Велике Албаније - рекао је Вучић.

Фото: printscreen TV Pink

- Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђен. Истовремено константна репресија, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника.


Пуцали, хапсили и отимали имовину СПЦ - свет ћути!

Председник Вучић је подсетио и на илегалну експорпијацију српског земљишта за изградњу приштинских војних база, арбитрарна хапшења десетина утицајних Срба, стално присуство полицијских возила у мирним срединама, беспотребно пуцање, отимање имовине Српске Православне Цркве.

- Преоравање и уништавање српских гробља, онемогућавање исплата плата и пензија Србима на КиМ, средства за финансирање народних кухиња и других прихода, као и многи напади на српску децу, покушај убиства једанаестогодишњег дечака и његовог рођака, као и напад на православне објекте. Не можемо да набројимо колико је догађај у Бањској био у медијима, а ниједан мали проценат теза није искоришћен да се помене војник Вљосе Османи, који је на српски Божић пуцао на дечака. Понекад се питамо, да ли чињеница да је оптужен за мањи прекршај има то што су жртве Срби? - рекао је Александар Вучић.

(Курир.рс/Пренео: Д. П.)


Председник је подсетио и на упад РОСУ у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином потоку.

- Од 8. фебруара 2024 до данас одржано је пет разговора, једини опипљив исход ових напора било је излагање правих мотива Приштине. Главни преговарач и Куртијев партнер у прогону потврдили су да њихове намере да укину динар јесу намере да потпуно искорене српско становништво на Косову и Метохијии. Он је остао посвећен Великој Албанији и тој хегемонији. Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђиван.

Фото: printscreen Pink.rs

- Истовремено траје константна репресија од стране Албанаца, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника. Насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику. Континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили су се, прогонитељи Срба су запленили велике количине медицинских средстава у Зубином Потоку и Косовској Митровици. УНМИК-у недостаје прецизности о догађајима из овог периода - рекао је Вучић.

Скандал на седници Савета безбедности УН

Вјоса Османи довела је жене на седницу да сведоче о наводним српским злочинима силовања.

Шамар за Приштину

Испред места где седи председник Србије Александар Вучић пише Србија, док испред Вјосе Османи стоји табла на којој пише - Вјоса Османи. Шамар за Приштину одмах на почетку седнице СБ УН још један је показатељ да тзв. Косово није држава.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролина Зијаде.

(Курир.рс)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести