Сутра заседају Председништво и Главни одбор СНС

Српска напредна странка одржаће сутра седницу Председништва, а потом и Главног одбора, на којима ће бити утврђене листе кандидата за парламентарне и београдске изборе. Та одлука треба да буде донета у сусрет расписивању ових избора, које је најављено за 15. фебруар.
1

Скупштина Србије има 250 посланика, а Београда 110 одборника, па ће се толико кандидата наћи и на изборним листама.

За сада није познато да ли ће у недељу напредњаци озваничити и кандидатуру за председничке изборе, тим пре што ће они бити расписани тек 2. марта. Њихов лидер Александар Вучић изјавио је пре две недеље, након састанка са делегацијом социјалиста, да ће  о председничком кандидату одлучити СНС, али да ће ипак пре тога имати још један састанак са СПС-ом. Иако се Вучић до сада није коначно изјаснио, подршку његовој кандидатури за још један мандат на челу Србије дали су јавно не само функционери СНС, него и сви коалициони партнери.

Ваља напоменути да су Ивица Дачић и Александар Вулин поручили да би у случају да СНС истакне неког другог кандидата, СПС и ПС имале своје страначке фаворите за шефа државе. Председник Покрета социјалсита тај став је образложио оценом да у „читавом српском свету” нема бољег кандидата за председника Србије од Александра Вучића. Како је објаснио Дачић „ разни људи кажу да СПС треба да има свог кандидата”.

- Имамо ми свог кандидата, имали смо га и 2017. године, то је Александар Вучић. Нећу да се мешам у одлуке СНС-а, али што се нас тиче, ако је Вучић кандидат за председника Србије, он је наш заједнички председнички кандидат - изјавио је Дачић, након разговора две делегације.


Нове подршке и јавне личности

Једини нови партнер напредњака на овим изборима је Александар Шапић, чија  се бивша странка СПАС након прошле изборне утакмице ујединила са СНС. Шапић ће се на овим изборима појавити као кандидат СНС за градоначелника Београда. Нових партнера има и међу јавним личностима, које најављују подршку, а ових дана пажњу привлаче еминентни стручњаци попут математичара Стојана Раденовића, молекуларног биолога Јелене Беговић, као и професорке др Данице Грујичић. Ново име на листи је и оперска дива Наташа Тасић Кнежевић. Приступницу СНС – у је ових дана потписао и познати естрадни уметник Мирко Кодић, а крајем прошле године то је учинио и прослављени тенисер Александар Каракашевић, као и некадашња водитељка Сузана Манчић. За очекивати је да листа нових имена није коначна, те да ће бити још нових фаворита, што се будемо више приближавали изборном дану – 3. априлу. 


Протеклих дана било је живо у седишту СНС-а, пошто су напредњаци финиширајући листе разговарали са странкама са којима су заједнички наступили на претходним изборима. Договорено је да ће СНС ићи на једној листи са Покретом социјалиста, СДПС-ом, ПУПС-ом и Покретом снага Србије. Вучић је у разговору са Александром Вулином нагласио да је Покрет социјалиста одани коалициони партнер напредњака и велика подршка у развоју Србије. Он се посебно се захвалио Вулину на томе што је „ увек, и без политичких калкулација, храбро одговарао на све нападе на државу, њену владу и српски народ „.

СНС и СДПС излазе заједно на изборе на свим нивоима. Како је прецизирао председник те странке Расим Љајић, „постигнут је договор о заједничком наступу на парламентарним, београдским и председничким изборима, и да ће заједно подржати председничког кандидата кога предложи СНС”. Напредњаци и СДПС заједнички излазе на парламентарне изборе од 2016. године, а та странка је и на председничким изборима 2017. подржала Исти договор постигнут је и са  ПУПС - ом, после разговора Вучића и Милана Кркобабића.

Као и на прошлим изборима, СПС и ЈС изаћи ће на изборе на једној листи, а своју листу имаће и Савез Војвођанских Мађара. Но, тај одвојени наступ не значи да они након избора неће бити и даље у коалицији са СНС. Дачић је категоричан да када је реч о листама за парламент и локалне изборе, да две странке никада нису политизовале то питање, већ је то ствар аналитике – шта доноси најбољи резултат и највише мандата после избора.

По речима Иштвана Пастора, неупитна је подршка Вучићевој председничкој кандидатури, а што се одвојених изборних листа тиче, то није сметња да као коалициони партнери наставе сарадњу у републичком парламенту, односно извршној власти.

Покрет снага Србије – БК  једина је странка са чијим представницима, које је предводио Драгомир Карић,  није разговарао лично Вучић, већ председник ИО Дарко Глишић. Након састанка је само саопштено да је било речи о заједничком наступу на предстојећим председничким, парламентарним и београдским изборима, али не и шта је договорено.  

        С. Станковић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести