Злочин у Штрпцима - 26 година без правде за жртве

БЕОГРАД: Данас се навршава 26 година од злочина у Штрпцима, када су припадници Војске Републике Српске на железничкој станици у Штрпцима, из воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар, извели и убили 20 путника, цивила несрпске националности. 
strpci
Фото: Youtube Printscreen

Породице жртава 26 година чекају на судску правду, као и на признање статуса породица цивилних жртава рата.

Жртве овог злочина били су Есад Капетановић, Илијаз Личин, Фехим Бакија, Шећо Софтић, Рифат Хусовић, Халил Зупчевић, Сенад Ђечевић, Јусуф Растодер, Исмет Бабачић, Томо Бузов, Адем Аломеровић, Мухедин Ханић, Сафет Прељевић, Џафер Топузовић, Расим Ћорић, Фикрет Мемовић, Февзија Зековић, Нијазим Кајевић, Звјездан Зуличић и једно непознато лице.

До данас су, како подсећа група НВО, укључујући Фонд за хуманитарно право, пронађени посмртни остаци само четири жртве. 

Тело Халила Зупчевића пронађено је крајем 2009. године на обали језера Перућац, а посмртни остаци Расима Ћорића, Јусуфа Растодера и Илијаза Личине нађени су у истом језеру 2010. године, док се за осталим жртвама и даље трага.

За овај злочин до сада су правоснажно осуђени Небојша Ранисављевић и Мићо Јовичић.

Ранисављевић је пред Вишим судом у Бијелом Пољу (Црна Гора) 2003. године осуђен на казну затвора у трајању од 15 година, а Јовичић, против кога је вођен поступак пред Судом Босне и Херцеговине, признао је кривицу и осуђен на казну затвора од пет година. 

За злочин у Штрпцима пред Судом БиХ у току је суђење десеторици оптужених, међу којима су Лука Драгичевић, командант Вишеградске бригаде ВРС и Бобан Инђић, командант Интервентне чете у Вишеградској бригади.

У октобру 2018. године Апелациони суд у Београду је након три и по године потврдио оптужницу против петорице припадника Вишеградске бригаде ВРС за злочин који је почињен у Штрпцима.

Почетак главног претреса био је заказан за јануар 2019. године, он је одложен због болести једног од оптужених. 

У саопштењу се наводи да су породице жртава, од којих су већина држављани Србије, суочене са проблемом да, по законским прописима, не могу да добију статус чланова породица цивилних жртава рата, који би им осигурао симболичне бенефиције у виду месечних новчаних примања и социјалне подршке, јер се злочин догодио изван територије Србије.

Министарство за рад је у августу 2018. године израдило Нацрт Закона о борачко-инвалидској заштити, који задржава слична решења. 

ФХП, Жене у црном, Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода и Иницијатива младих за људска права обележиће 26. годишњицу злочина у Штрпцима у среду, 27. фебруара с почетком у 15:48 часова пред улазом у Главну железничку станицу у Београду.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести