СРБИЈА ПОНОВО ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ Наше одбојкашице изгубиле од Турске у тесном финалу НЕИЗВЕСНА БОРБА ДО ПОСЛЕДЊЕГ ПОЕНА (ФОТО)

Одбојкашице Србије други пут заредом су вицешампионке Европе.
d
Фото: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Нису наше репрезентативке успеле да сруше Турску у финалу и узму четврту титулу, тако да су као и на претходном шампионату Старог континента пригрлиле сребро. У великој борби са добро познатим ривалкама, Туркињама које је појачала Кубанка Мелиса Варгас, Српкиње су поклекле иако су жарко желеле да се врате на трон на ком су биле 2011, 2017. и 2019. године. У репризи финала из 2019. у Анкари исход је био другачији - сада се Турска пред бројним навијачима радовала првој титули. Пропустиле су изабранице Ђованија Гвидетија да други пут обједине титуле с обзиром на то да су актуелне двоструке узастопне светске шампионке.

Турска је одиграла одличан турнир, а показало се и колико јој значи Кубанка, ударна игла тима. Свргуле су најпре браниоца титуле Италију, а затим и вицепрвакиње.

Фото: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Очекивао се неизвестан дуел у Бриселу, а од почетка је у узаврелој атмосфери пред 10.000 навијача, ипак више турских, било и те како узбудљиво. Резултатска клацкалица виђена је до краја првог сета и у драматичној завршници било је потребно сачувати мирноћу и концентрацију, што је више пошло за руком нашој екипи. Имале су Туркиње две сет лопте. Увек може у тешким тренуцима да се рачуна на Тијану Бошковић која је изједначила (25:25) а противнице су тада поклекле и са два аута помогле да Србија искористи прву сет лопту за 1:0.


Тијана Бошковић: Много смо разочаране, бориле смо се до последњег тренутка

Најбоља српска одбојкашица Тијана Бошковић изјавила је вечерас да су све играчице дале све од себе на мечу са Турском и додала да су нијансе одлучиле шампиона Европе.

"Много смо разочаране, много смо хтеле ово злато. Мислим да смо то показале на терену. Стварно смо се бориле до последњег тренутка. Морам да честитам противницама, биле су сјајне. НИјансе су пресудиле и нажалост у петом сету нисмо успеле да пресудимо у нашу корист", рекла је Тијана Бошковић за РТС после меча.

Она је захвалила свим навијачима на подршци.

"Хвала навијачима који су дошли у Брисел, свима у Србији, Републици Српској, стварно смо могле да осећамо њихову подршку. Жао нам је што нисмо освојиле злато. Дале смо све од себе. Морамо брзо да се опоравимо и да се припремамо за квалификације за Олимпијске игре, које су пођеднако важне као Европско првенство", закључила је Бошковићева.


Туркиње су „додале гас”, појачале су сервис, а Српкињама је попустила одбрана, каснио је блок и морале су да јуре резултат. Нису успевале да ухвате прикључак, губиле су и пет разлике (17:22). Приближиле су се на 21:23, али је Варгас била незаустављива – 1:1. Вратиле су се из понора Српкиње у трећем сету у ком су губиле и шест разлике (9:15). Турска је била у налету, играла готово без грешке, а наш пријем уздрман и напад самим тим лимитиран. Морао је да мења Гвидети, између осталог одморио је Мају Огњеновић, увео Бојану Дрчу, а Катарина Лазовић је ушла на пријем и унела нову, преко потребну, енергију. Била је прави „џoker”. Тада је почела другачија игра српске екипе. Сјајном серијом 7-0 уз одличне сервисе Мине Поповић Србија преокреће и у завршници је Бошковићева била на висини задатка, а када је било најважније Турска је погрешила и тако је утишана публика у дворани за 2:1.

Фото: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

У изједначеној борби четвртог сета Туркиње су имале благу предност (18:16) али је Буша блоком зауставила Варгас за изједначење (18:18). Поново је Србија била у заостатку (21:24) и овог пута није успела да се избори за преокрет – 2:2.

Остало је да се види ко може више када је најважније, у тај-брејку. Турска је прва повела (5:3), али наше брзо режирају преокрет серијом 4-1 (7:6). У игри поен за поен, ипак је Турска успела да дође на два разлике захваљујући Варгас (12:10, па 13:11). Убрзо је уследила и меч лопта (14:12) а управо Варгас реализује другу, нажалост за пораз Србије.

Србија – Турска 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25,13:15)

БЕЛГИЈА: Дворана Палаис, гледалаца: 10.000, судије: Ћезаре (Италија), Булангер (Белгија).

СРБИЈА: Буша 13, Лазовић 5, Дрча, Поповић 9, Узелац, Огњеновић 3, Куртагић, Пушић (либеро), Бјелица, Алексић 2, Стевановић 3, Јегдић (либеро), Бошковић 37, Лозо 5.

ТУРСКА: Орге (либеро), Себнем (либеро), Озбај 2, Варгас 41, Ајкач, Акман, Баладин 6, Чебечиоглу, Сахин 1, Ердем 15, Гунеш 15, Калач, Ајдин, Каракурт 13.


Гвидети: Поносан сам на одбојкашице Србије, пружиле су максималан отпор

Селектор женске одбојкашке репрезентације Србије Ђовани Гвидети изјавио је вечерас у Бриселу да је поносан на тим и поред пораза од Турске у финалу Европског првенства.

"Поносан сам на нашу екипу, Мелиса Варгас је играла одлично и направила разлику у Турској. Ми смо све време били близу и поносан сам на ову партију мојих изабраница. Девојке су пружиле максималан напор", рекао је Гвидети после меча за РТС.

Он је рекао да је поносан на српску одбојкашицу Мају Огњеновић.

"Нисам видео Мају у последња два дана, нико из тима је није видео. Није тренирала, али је ушла да игра, борила се. Можда није била брза као иначе, али треба да будемо поносни на све што је урадила", рекао је селектор Србије.

Србију очекују квалификације за Олимпијске игре у Паризу наредне године.

"Близу је, то нам је најважније ове сезоне. Фокус нам је на томе", додао је Гвидети.

Он је истакао да навијачи у Србији морају да буду поносни на одбојкашице.

"Српска нација и савез треба да буду поносни на утакмицу, сваке године ове девојке играју финала, некада се победи, некада не. Ова група девојака ради са тако великом љубављу према вашем народу и треба да будете поносни", закључио је Гвидети.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести