Атлетичар Небојша Илић напредовао ове сезоне: На препонама нема места за грешке  

 У сезону је 16-годишњи Небојша Илић, члан Атлетског клуба Војводина из Новог Сада, закорачио личним рекордом од 55,70 секунди на 400 метара преко препона.
atletika
Фото: ЕЈОФ

Тај резултат остварио је прошле године у квалификацијама Европског олимпијског фестивала младих (ЕЈОФ). Сада је, такође, учествовао на том такмичењу и лични рекорд је поправљао два пута у Марибору. Тренутно је на 53,76 секунди. Колико је борба за медаљу у Словенији била јака говори и његово остварење, које је било довољно за шесто место (исто које је обезбедио и 2022) као и победника Данца, који је штоперицу зауставио на 51,79.

– Небојша је и у квалификацијама трчао лични од 54,39 секунди и директно се пласирао у финале. Та трка је била изузетно јака, а Илић и још један такмичар су годину дана млађи од осталих. Имао је техничких грешака, између осталог закачио је последњу препону и то га је коштало још бољег резултата, али и пласмана – рекао је Небојшин тренер Душко Миличић.

Од ове сезоне млађи јуниор, у Марибор је отишао са резултатом 55,16 секунди, који је остварио победивши на митингу у Загребу.

– Трудили смо се да идемо у иностранство како би Небојша учествовао на јачим тркама са јачом конкуренцијом. То му је потребно зарад стицања искуства и напредовања. Тада се и видело да има још доста простора за напредак. Пре Загреба је трчао 55,26 секунди у Будимпешти – навео је Миличић.


Напад на рекорде

Небојша Илић већ увелико има норму на 400 м преко препона за Европско првенство у Baњској Бистрици следеће године у категорији млађих јуниора.

– Покушаћемо тамо да нападнемо државни рекорд, а пре тога на зиму, у дворани и на 400 метара – поручио је тренер Душко Миличић.


Илић је на недавно одржаном Првенству Србије освојио две титуле, на 400 препоне и 400 метара, трци у којој је дошао до личног рекорда од 50,30 секунди.

– Више му леже, а и омиљене су му препоне, па нам 400 метара добро дође успут, као и 200 метара, а убудуће ћемо можда убацити и 800. Очекивали смо напредак ове сезоне у његовој главној дисциплини, која је технички захтевнија и ту нема места за грешке. Велика предност му је што препоне прелази скоро једнако и левом и десном ногом – објаснио је Миличић.

После ЕЈОФ-а Илић је добио неколико дана одмора, а затим следе припреме за Балканијаду у Турској 2. септембра, где ће млади атлетичар учествовати на 400 м. Неких десетак дана пре тог такмичења, биће у кампу за атлетске наде у организацији Српског атлетског савеза, како би се што боље припремио за тај изазов.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести