ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У СТРЕЉАШТВУ У ЂЕРУ: Теодора Вукојевић седма у Европи

Теодора Вукојевић је освојила седмо место ваздушном пушком претпоследњег дана Шампионата Европе ваздушним оружјем у Ђеру.
1
Фото: Теодора Вукојевић, фото: ССС

Остали наши стрелци данас нису успели да се пробију до финала. Лазар Ковачевић је био близу пласмана међу осам најбољих ваздушном пушком за мушкарце. Заузео је 15. место. Миксеви Србије су, попут мушких стрелаца пушком, стали у квалификацијама.

Теодора Вукојевић је током целих квалификација одржавала висок ниво резултата. Свих шест серија су јој биле уједначене и као четврта се пласирала у финале са високих 632,4 круга. Постигла је за два круга лошији резултат од најпрецизније, Норвежанке Дуештад, али је била и далеко испред Аустријанке Марлене Прибицер, која је као осма прошла у финале (резултат 630,1).

У финалу су сем три медаље на мети биле, као и у осталим појединачним дисциплинама, две олимпијске квоте, за које је конкурисало пет такмичарки. Три финалисткиње су раније обезбедиле визе – Дуештад (Норвешка), Пјотровска (Пољска) и Гоња (Швајцарска).

Од почетка је финале било „тесна борба“. Нијансе су одлучивале. Вукојевићева је после првих пет хитаца делила прво место са Францускињом Ошен Милер. Међутим, 10. хитац – 9,7 кругова, ју је спустио на пето место. У врло квалитетном финалу сваки мањи кикс се скупо плаћао. Наша млада такмичарка није успела да се врати у борбу за врх и после 14. серије испала као седмопласирана. Само 0,2 круга је заостајала за у том тренутку шестопласираном Естер Месарош.

Злато је освојила једна од такмичарки која није имала квоту. Ана Јансен (Немачка) је успела да се на време одвоји од ривалки и убедљиво тријумфује. Уз њу до олимпијске визе дошла је и четвртопласирана, Францускиња Милер.

- Квалификације сам одлично одрадила. После ме је у финалу спутала трема, коју сам имала и дан пред такмичење, свесна да имам шансу да се борим за медаљу и олимпијске игре. Трема и то што су ме квалификације доста истрошиле су утицали да у финалу нисам имала довољно психичке снаге да до краја задржим висок ниво хитаца -  казала је Вукојевићева непосредно после финала, док су је охрбривале колеге из репрезентације.

Седмо место у конкуренцији 88 такмичарки је резултат вредан пажње, иако је медаља остала надохват руке. Теодора, која ускоро пуни тек 21. годину, је наставила континуитет пласмана у велика финала. У дебију на ЕП ваздушним оружјем, 2022. постала је шампион Европе. Прошле године је на континенталном шампионату била је пета ваздушном пушком, док је на Европским играма 2023. освојила шесто место, али у троставу.

-Тачно је, имам иза себе неколико великих финала, али чињеница је да треба још да радим да остварим циљеве и дођем до постоља – искрена је била Вукојевићева, коју, као и остале европске стрелце очекују још две шансе за испуњење олимпијских квота – на Светском квалификационом турниру у Рио де Жанеиру и на Европском првенству малокалибарским оружјем. Чињеница је да сам успела да 

Уз Вукојевићеву, данас су пушком гађале и Ивана Анђушић Максимовић. Ивана је освојила 25.место, а Андреа је одлично стартовала и у првој серији од десет хитаца погодила одличних 106,9 кругова, али није наставила у истом ритму, па је заузела 57. позицију. Српски трио је у екипном пласману био шести у конкуренцији 19 тимова. Треће место и бронзана медаља је била  два и по круга далеко.  Сања Вукашиновић, која је била предвиђена да се такмичи за бодове за светску ранг листу (не би била у конкуренцији за финале), се непосредно пред Првенство разболела.

Најуспешнији српски стрелац у такмичењу ваздушном пушком за мушкарце био је Лазар Ковачевић, заузевши 15. место са пола круга слабијим резултатом од оног који је водио у финале. Миленко Себић се пласирао на 19, Стеван Јовановић на 51, Милутин Стефановић на 59, а Душан Стојадиновић на 66. позицију. Српска екипа, коју су чинили Ковачевић, Себић, Стефановић, је завршила на осмом месту. Преостала двојица наших стрелаца су скупљали бодове за светску ранг листу.

Наши репрезентативци пиштољем данас нису имали свој дан. У квалификацијама микс парова успешнији је био тим Србија 2 (Бранкица Зарић/Димитрије Гргић), који је заузео солидно 10. место, али је био четири круга далеко од четврте позиције и меча за бронзу.

Зорана Аруновић, освајач појединачне бронзе у четвртак, и Дамир Микец су се пласирали на 15.место и прекинули низ од осам узастопних медаља у миксу на шампионатима Европе.

- Учинак у Ђеру ће бити подлога за добру анализу. И Зорани и Дамиру циљно такмичење сезоне су Олимпијске игре, али то не значи да на Европском првенству нисмо очекивали више. У сваком случају, морамо да извучемо поуке, видели смо где можемо и морамо да напредујемо у раду у наставку сезоне – казао је Дамиров брат и тренер Горан.

Европско првенство се завршава у суботу. Последњег дана биће одржана тимска такмичења „Трио изазов“ у све четири сениорске дисциплине.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести